Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Cluj. Iniţierea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înșelăciune, fals în înscrisuri. Trimitere în judecată
20.12.2013 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Cluj. Iniţierea  unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu contra intereselor persoanei, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a 18 inculpați în legătură cu obținerea, nelegală, unui număr de aproape 100 de credite de la două unități bancare, având drept consecință un prejudiciu de peste două milioane euro.

N.E., administrator al societăţilor: SC Eliada Consulting SRL, SC Someş Holz SRL, SC Bistriţa Aurie SRL, SC Poiana Narciselor SRL, SC Poiana Zînii SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
iniţiere a unui grup infracţional organizat
instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată,
complicitate la înşelăciune în formă continuată
– două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;
N.E. zis T., (fiul primului menționat) director general al SC Eliada Consulting SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
aderare la un grup infracţional organizat
complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave;
L.G., director economic al societăţilor SC Someş Holz SRL şi SC Eliada Consulting SRL, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
aderare la un grup infracţional organizat,
complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave
– două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
înşelăciune în formă continuată;
M.I. director Sucursala BCR Năsăud, T.M. directorul Agenţiei BCR Rodna, M.V. director al Sucursalei Bistriţa a UniCredit Ţiriac Bank, T.D., M.D.I., M.M., consilieri clienţi retail BCR Rodna, Z.M.C. şi M.A. A., ofiţeri de credite la Sucursala Bistriţa a UniCredit Ţiriac Bank;
– în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunea de: abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
H.D.D., inspector resurse umane la SC Eliada Consulting SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
aderare la un grup infracţional
complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi la infracţiunea de înşelăciune
fals în înscrisuri sub semnătură privată
P.M. administrator al SC Someş Holz SRL şi N.A.S. director general SC Poiana Narciselor SRL, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de:
aderare la un grup infracţional organizat
complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave
fals în înscrisuri sub semnătură privată
N.M., angajat al SC Eliada Consulting SRL, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
– două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, ambele în formă continuată;
C.V., angajat SC Eliada Consulting SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie;
înşelăciune în formă continuată;
F.I. angajată la S.C. ELIADA CONSULTING S.R.L, S.M. angajată la S.C. BISTRIŢA AURIE S.R.L în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la înşelăciune, ambele în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2005 – februarie 2008, inculpatul N.E., prin intermediul a 89 de persoane interpuse, majoritatea angajaţi la cele 5 (cinci) societăți comerciale administrate în drept şi/sau în fapt de către acesta, a obţinut, pe baza unor documente ce atestau venituri salariale nereale, un număr de 98 credite de la două bănci comerciale, profitând de relaţiile pe care le-a construit în timp și datorită raporturilor pe care societăţile comerciale administrate de acesta le-au avut cu unităţile bancare.
În scopul obţinerii creditelor, inculpatul N.E. a apelat la directorii acestor unităţi bancare, respectiv la inculpații M.V., M.I., T.M. pe care i-a instigat să acorde, cu încălcarea cu ştiinţă a normelor de creditare, credite mai multor persoane fizice, însă în interesul acestuia.
În procedura de acordare a creditelor au fost implicaţi şi consilierii clienţi retail M.M., T.D. şi M.D.I. şi ofiţerii de credite (manageri relaţii cu clienţii persoane fizice) M.A.A. şi Z.M.C. Aceştia, cu ştiinţă, au acceptat să întocmească dosarele de credit fără a respecta normele de creditare în vigoare la acea dată.
Atât directorii unităţilor bancare cât şi ofiţerii de credit/consilierii clienţi retail au cunoscut că veniturile salariale consemnate în adeverinţele de salariu/venit depuse la dosarele de credit pe numele celor 89 de persoane nu sunt reale.
În perioada iunie 2005 – iulie 2007, în activitatea infracţională, inculpatul N.E. a fost sprijinit în principal de inculpatul H.D.D., angajat în cadrul S.C. ELIADA CONSULTING S.R.L.
Începând cu luna iulie 2007, inculpatul N.E. a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat fiul acestuia, inculpatul N.E. şi inculpații H.D.D., P.M., L.G. şi N.A.S., angajaţi ai societăţilor comerciale administrate în drept şi/sau în fapt de iniţiatorul grupului infracţional.
Scopul constituirii grupului infracţional organizat a fost acela de a obţine cu documente false, prin intermediul angajaţilor societăţilor comerciale administrate de inculpatul N.E., credite de la sucursala unei bănci.
Banii obţinuţi de persoanele care au contractat creditele au fost utilizaţi de către inculpatul N.E. şi membrii grupului infracţional pentru diverse operaţiuni în cadrul societăţilor comerciale în cauză sau în interes personal.
Inculpații N.E. şi H.D.D. sau doar inculpatul H.D.D. au sprijinit şi alte persoane, respectiv pe inculpații L.G., C.V. şi N.M. în vederea obţinerii de credite, de la unitățile bancare, în interesul lor personal şi nu al grupului infracţional, punându-le la dispoziţie adeverinţe de salariu, copii de pe carnetele de muncă/contractele individuale de muncă/acte adiţionale la contractele individuale de muncă neconforme realităţii.
Valoarea totală a prejudiciului produs unităţilor bancare prin activitatea infracţională comisă de inculpatul N.E./grupul infracţional, funcţionarii bancari şi persoanele care au contractat credite, a fost stabilită la suma de 2.194.796,69 euro.
În vederea recuperării acestui prejudiciu s-a instituit măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin numiților: Z.M.C., M.V., L.G., N.E., T.M., M.D.I., T.D., M.I. şi M.M..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistriţa Năsăud.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti