Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Sistemul TVA la încasare, opţional de la 1 ianuarie 2014. Codul fiscal a fost modificat
23.12.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 809 din data de 19 decembrie 2013 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2013 pentru reglementarea unor măsuri fiscale şi pentru modificarea unor acte normative.

I. Modificarea Codului fiscal

Ordonanta de urgenţă stabileşte că sistemul de taxă pe valoarea adaugată (TVA) la încasare, care se aplică în prezent pentru persoanele impozabile cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro, va deveni opţional de la 1 ianuarie 2014.

În acest sens, persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplică sistemul TVA la încasare au două posibilităţi:
1. Pot continua aplicarea sistemului TVA la încasare, fără depunerea vreunei notificări, dacă sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem, caz în care se consideră că au optat pentru continuarea aplicării sistemului.
2. Pot opta pentru a nu mai aplica sistemul TVA la încasare oricând în cursul anului 2014 prin depunerea unei notificări la organul fiscal pentru a fi radiaţi din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare. Organele fiscale operează radierea din acest registru începând cu data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea. Până la data radierii persoanele impozabile trebuie să aplice sistemul TVA la încasare.

Prevederile de mai sus nu se aplică în situaţia persoanelor impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA, în cursul anului 2014 şi care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare, care sunt obligate să aplice sistemul respectiv cel puţin până la finele anului 2014, cu excepţia cazului în care depăşesc plafonul de 2.250.000 lei.

Atât în cazul persoanelor impozabile care continuă aplicarea sistemului TVA la încasare, cât şi al celor care ies din sistem, pentru operaţiunile al căror fapt generator de taxă a intervenit până la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum şi pentru facturile emise înainte de această dată, în situaţia în care cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturii sau de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii este ulterioară datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data încasării totale sau parţiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate.

II. Se amână până la data de 1 aprilie 2014, aplicarea prevederilor OUG nr. 102/2013 cu privire la nivelul accizei de 7 eurocenţi/litru de combustibil.

III. Se abrogă Legea nr. 148/2012 privind înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronice.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti