BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Vâlcea. Abuz în serviciu, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată. Trimitere în judecată
23.12.2013 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

DNA-Vâlcea. Abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual în formă continuată, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați care, în prezent, fac parte din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vâlcea:
colonel R.L., inspector șef al IJJ Vâlcea;
colonel I.V., șef serviciu;
locotenent colonel G.A., specialist;
locotenent colonel N.J.C., șef serviciu;
căpitan M.V.I., comandant detașament;
locotenent colonel în rezervă N.N.;
locotenent colonel B.I., comandant detașament,
în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată;
locotenent colonel D.G., adjunct al inspectorului șef al IJJ Vâlcea (plutonier adjunct la data faptelor), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual, toate în formă continuată;
locotenent colonel O.V.V., șef birou, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, complicitate la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 16-18 aprilie și 23-25 aprilie 2007, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea a organizat două concursuri pentru a încadrarea a 14 funcții de subofițeri ordine publică, respectiv pentru ocuparea a 11 funcții de subofițeri pază conducte de transport produse petroliere. S-a stabilit că la ambele concursuri, candidații vor avea de susținut câte două probe, și anume evaluarea performanțelor fizice și susținerea unui test scris tip grilă.
Comisiile de concurs au avut următoarea componență: I.V.-președinte, G.A., N.J.C., M.V.I.–membri și D.G.–secretar, pentru concursul din perioada 16-18 aprilie 2007, respectiv R.L.-președinte, I.V., N.N., B.I.–membri și O.V.V.–secretar, pentru concursul din perioada 23-25 aprilie 2007.
Concret, în calitatea lor de președinți, respectiv de membri ai comisiilor de concurs, inculpații menționați și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin falsificarea documentelor de concurs, având drept consecință admiterea și implicit ocuparea pe nedrept a nouă dintre posturile scoase la cele două concursuri în detrimentul altor candidați care, deși au avut rezultate mai bune la examen, au fost respinși. Lucrările scrise ale unora dintre candidații promovați în mod fraudulos au fost înlocuite prin refacerea lor. Ulterior s-a aplicat nota, ștampila instituției și semnăturile comisiei conferindu-le lucrărilor aparența de autenticitate.
Concret, inculpații au falsificat mai multe documente cum ar fi Tabelul centralizator cu rezultatele candidaților la concursul pentru ocuparea celor 14 funcții de subofițeri ordine publică, Borderoul centralizator pentru consemnarea notelor acordate la testul scris al concursului pentru ocuparea a 11 funcții de subofițeri pază conduct, Tabelul nominal cuprinzând candidații participanți la testul scris al concursului pentru ocuparea a 11 funcții de subofițeri pază conducte, Tabelul centralizator cu rezultatele obținute la concursul pentru ocuparea celor 11 funcții de subofițeri pază conducte transport și alte documente menite să vicieze clasamentul real al concursului, după susținerea celor două probe.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar București.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate