Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Consiliul Național de Integritate ref. modificările Codului penal
24.12.2013 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Consiliul Național de Integritate a dat publicității vineri, 20 decembrie 2013, un comunicat cu privire la proiectele de modificare a Codului Penal și a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor și a efectelor acestora asupra activității ANI.

Astfel, Consiliul, în calitate de garant al independenței operaționale a Agenției Naționale de Integritate, trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că modificările aduse de proiectele în cauză vor avea ca efect dezincriminarea conflictului de interese în materie penală, precum și excluderea competenței Agenției de a verifica respectarea regimului juridic privind conflictul de interese de către parlamentari.

Practic, amendamentele adoptate de Camera Deputaților la art. 253^1 din Codul penal dezincriminează conflictul de interese de natură penală pentru parlamentari, miniștri, secretari de stat, funcționari publici (funcții de execuție, de conducere, înalții funcționari publici), aleșii locali (consilierii județeni, consilieri locali locali, primari, viceprimari), lipsind în același timp ANI de instrumentul sesizării organelor de cercetare penală în cazurile în care s-au constatat indicii referitoare la săvârșirea conflictul de interese.

De asemenea, prin modificările aduse Legii privind statutul deputaților și senatorilor, se exclude procedura de evaluare și sancționare a parlamentarilor în cazul încălcării regimului conflictelor de interese, instituindu-se astfel un regim preferențial pentru cei în cauză.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate