Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Avocat trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals intelectual și spălare de bani
23.12.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Iași. Abuz în serviciu, fals intelectual și spălare de bani. Trimitere în judecată, în stare de libertate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului: P.D.C., executor judecătoresc la data faptelor, în prezent, avocat în cadrul Baroului Iași, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de:
abuz în serviciu contra intereselor publice, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial;
fals intelectual, în legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie;
spălare de bani, în legătură directa cu o infracţiune asimilata celor de corupţie;
abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial;
fals intelectual, în legătura directa cu o infracţiune asimilată celor de corupţie, în formă continuată, (şase acte materiale);
spălare de bani, în legătura directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul P.D.C., în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință şi cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu, procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătorești. Ca urmare, inculpatul și-a însuşit sume de bani care nu i se cuveneau, în valoare totală de 243.856 lei.
Acesta a omis să elibereze creditorului SC Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iaşi SA, sumele de bani virate de o firmă datornică din Bacău, totalizând 118.000 lei. În timp ce primea aceste sume, inculpatul a simulat, cu rea credinţă, reluarea executării silite şi apoi a constatat încetarea acesteia. Deși debitorul își îndeplinea cu stricteţe obligațiile, conform graficului de eşalonare, plătind chiar sume mai mari decât se stabilise cu ocazia eșalonării plații, iar creditorul nu ceruse reluarea executării, inculpatul P.D.C. a întocmit, în dosarul de executare, înscrisuri care atestau ca a reluat executarea silită și că nu ar fi identificat bunuri urmăribile.
În cuprinsul procesului verbal din data de 8 mai 2012, inculpatul a efectuat mențiuni necorespunzătoare adevărului, atestând că executarea silită a fost reluată la cererea creditorului, deşi acesta nu solicitase acest lucru.
Mai mult, în ziua de 28 februarie 2012, acesta a ascuns adevărata provenienţă a sumei de 19.000 lei, plătită de firma datornică, pe care era obligat să o elibereze creditorului SC CET SA Iaşi.  Suma a fost însuşită de inculpat și virată în contul sau personal deschis la o bancă. A creat, astfel, aparenţa că aceasta provenea dintr-o “consemnare eronată” anterioară și că operațiunea de transfer bancar reprezenta  o restituire a unei sume consemnate eronat.
Într-un context diferit de cel prezentat anterior, P.D.C., încălcând cu intenție directă prevederile legale privind desfășurarea executării hotărârilor judecătorești, a încasat nelegal de la Consiliul Județean Vaslui suma de 60.146,3177 lei și nu a virat creditorului SC Electrica Serv SRL suma de 65.710,08 lei, la care se mai adaugă alte sume cu titlu de cheltuieli, obţinând pentru sine un folos patrimonial de 125.856,3977 lei. În cuprinsul dosarului de executare silită, întocmit cu această ocazie, a făcut mențiuni necorespunzătoare adevărului, în scopul obţinerii de foloase materiale necuvenite.
La data de  3 august 2012, a ascuns adevărata natură a actului de dispoziţie cu privire la suma de 103.267,60 lei, pe care și-a însuşit-o, retrăgând-o în numerar, cu menţiunea necorespunzătoare adevărului, în sensul că,  retragerea constituia un act de “recuperare” în același dosar.

În ziua de 28 noiembrie 2013, s-a  dispus luarea măsurii preventive a reținerii faţă de P.D.C. Curtea de Apel Iaşi a dispus, la aceeași dată, respingerea propunerii procurorului de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpat, luând faţă de acesta măsura obligării de a nu părăsi ţara, până la data de 27 decembrie 2013.

Amintim că, inculpatul a fost trimis în judecată într-un dosar separat, pentru fapte similare, la data de 12 aprilie 2013.

Prezentul dosar a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Iaşi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

 

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.