Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocat trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals intelectual și spălare de bani
23.12.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Iași. Abuz în serviciu, fals intelectual și spălare de bani. Trimitere în judecată, în stare de libertate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului: P.D.C., executor judecătoresc la data faptelor, în prezent, avocat în cadrul Baroului Iași, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de:
abuz în serviciu contra intereselor publice, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial;
fals intelectual, în legătură directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie;
spălare de bani, în legătură directa cu o infracţiune asimilata celor de corupţie;
abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial;
fals intelectual, în legătura directa cu o infracţiune asimilată celor de corupţie, în formă continuată, (şase acte materiale);
spălare de bani, în legătura directă cu o infracţiune asimilată celor de corupţie;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul P.D.C., în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință şi cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu, procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătorești. Ca urmare, inculpatul și-a însuşit sume de bani care nu i se cuveneau, în valoare totală de 243.856 lei.
Acesta a omis să elibereze creditorului SC Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iaşi SA, sumele de bani virate de o firmă datornică din Bacău, totalizând 118.000 lei. În timp ce primea aceste sume, inculpatul a simulat, cu rea credinţă, reluarea executării silite şi apoi a constatat încetarea acesteia. Deși debitorul își îndeplinea cu stricteţe obligațiile, conform graficului de eşalonare, plătind chiar sume mai mari decât se stabilise cu ocazia eșalonării plații, iar creditorul nu ceruse reluarea executării, inculpatul P.D.C. a întocmit, în dosarul de executare, înscrisuri care atestau ca a reluat executarea silită și că nu ar fi identificat bunuri urmăribile.
În cuprinsul procesului verbal din data de 8 mai 2012, inculpatul a efectuat mențiuni necorespunzătoare adevărului, atestând că executarea silită a fost reluată la cererea creditorului, deşi acesta nu solicitase acest lucru.
Mai mult, în ziua de 28 februarie 2012, acesta a ascuns adevărata provenienţă a sumei de 19.000 lei, plătită de firma datornică, pe care era obligat să o elibereze creditorului SC CET SA Iaşi.  Suma a fost însuşită de inculpat și virată în contul sau personal deschis la o bancă. A creat, astfel, aparenţa că aceasta provenea dintr-o “consemnare eronată” anterioară și că operațiunea de transfer bancar reprezenta  o restituire a unei sume consemnate eronat.
Într-un context diferit de cel prezentat anterior, P.D.C., încălcând cu intenție directă prevederile legale privind desfășurarea executării hotărârilor judecătorești, a încasat nelegal de la Consiliul Județean Vaslui suma de 60.146,3177 lei și nu a virat creditorului SC Electrica Serv SRL suma de 65.710,08 lei, la care se mai adaugă alte sume cu titlu de cheltuieli, obţinând pentru sine un folos patrimonial de 125.856,3977 lei. În cuprinsul dosarului de executare silită, întocmit cu această ocazie, a făcut mențiuni necorespunzătoare adevărului, în scopul obţinerii de foloase materiale necuvenite.
La data de  3 august 2012, a ascuns adevărata natură a actului de dispoziţie cu privire la suma de 103.267,60 lei, pe care și-a însuşit-o, retrăgând-o în numerar, cu menţiunea necorespunzătoare adevărului, în sensul că,  retragerea constituia un act de “recuperare” în același dosar.

În ziua de 28 noiembrie 2013, s-a  dispus luarea măsurii preventive a reținerii faţă de P.D.C. Curtea de Apel Iaşi a dispus, la aceeași dată, respingerea propunerii procurorului de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpat, luând faţă de acesta măsura obligării de a nu părăsi ţara, până la data de 27 decembrie 2013.

Amintim că, inculpatul a fost trimis în judecată într-un dosar separat, pentru fapte similare, la data de 12 aprilie 2013.

Prezentul dosar a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Iaşi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

 

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti