Revista Română de Dreptul Muncii nr. 12/2013
20 decembrie 2013 | Elena ALBUA apărut nr. 12/ 2013 al Revistei Române de Dreptul Muncii.
Cuprins
NOUTĂȚI
Selecție de noutăți legislative din perioada 1 noiembrie-30 noiembrie 2013
Jurisdicţia muncii
DOSAR
Comoditatea în recurs – duşmanul celerităţii
Alexandru ŢICLEA
Aspecte privind procedura contencioasă în conflictele de muncă prin prisma noului Cod de procedură civilă
Marioara ŢICHINDELEAN
Drepturi salariale acordate prin Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Grup de Unităţi din Transportul Feroviar pe anii 2006–2008. Excepţia prescripţiei dreptului la acţiune. Drepturi mai favorabile (C. Apel Cluj, secţia I civilă, decizia civilă nr. 3185/R/2013)
Mihaela COŢA PROTOPOPESCU
PROTECȚIE SOCIALĂ
Subvenţionarea locurilor de muncă – angajatori excluşi şi angajatori beneficiari potrivit noilor reglementări din octombrie 2013
Ana ŞTEFĂNESCU
Răspunderea penală în dreptul muncii în Germania
Ştefan BOBOC
SINDICATE
Sindicat constituit la nivel de unitate afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă. Contestarea reprezentativităţii sindicatului. Dreptul sindicatului de a reprezenta angajaţii din cadrul unităţii la negocierea contractului colectiv de muncă. Constatarea inexistenţei în beneficiul sindicatului a tuturor drepturilor recunoscute sindicatelor representative (Trib. Bucureşti, secţia a V-a civilă, decizia civilă nr. 737/A din 24 august 2012, rămasă irevocabilă prin nerecurare)
Demisia. Renunţarea la mandatul de preşedinte din cadrul organului executiv de conducere al organizaţiei sindicale. Cererea adresată instanţei privind înregistrarea schimbării în componenţa organului de conducere (Trib. Cluj, secţia civilă, sentinţa civilă nr. 7226/117/2010, şedinţa Camerei de Consiliu din 13 octombrie 2010)
Ştefan NAUBAUER
DREPT INTERNAȚIONAL AL MUNCII
Selecție de referent lector univ. dr. Laura GEORGESCU
HOTĂRÂREA CURŢII (Camera a treia) 17 octombrie 2013(*) Directiva nr. 2002/92/CE. Intermediere de asigurări. Excluderea activităţilor realizate de o întreprindere de asigurare sau de un angajat care acţionează sub răspunderea acesteia. Posibilitatea angajatului respectiv de a realiza ocazional activităţi de intermediere de asigurări. Cerinţe profesionale
Evaluarea semestrului european 2013. Notă directoare a Preşedinţiei
Propunere de decizie a Consiliului privind un Summit social tripartit pentru dezvoltare şi ocuparea forţei de muncă
Propunere de decizie a Consiliului privind orientările pentru politicile de ocupare a forţei de muncă ale statelor membre
SINTEZE DE JURISPRUDENȚĂ
Selecție și comentarii de judecător Petrică ARBĂNAŞ
Încetarea raporturilor de muncă prin demisie. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VIII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4980/R din 24 octombrie 2013)
Obligaţia angajatorului la plata unei compensaţii băneşti în cazul încetării raporturilor de muncă în temeiul art. 65-68 C. Muncii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4692/R din 10 octombrie 2013)
Existenţa unor fapte ilicite temei al răspunderii patrimoniale a salariatului. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4977/R din 24 octombrie 2013)
Nulitatea deciziei de concediere pentru motive de netemeinicie
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4830/R din 17 octombrie 2013)
Acordarea daunelor morale în conflictele de muncă. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4695/R din 10 octombrie 2010)
Aducerea la cunoştinţa salariaţilor a regulamentului intern. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4696/R din 10 octombrie 2013)