Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Timişoara. Contract de întreţinere. Drepturile uzufructuarului


30 decembrie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Curtea de Apel Timişoara a hotărât că, întrucât uzufructul este un dezmembrământ al dreptului de proprietate în temeiul căruia uzufructuarul are aptitudinea de a se folosi de lucrul-proprietate a nudului proprietar şi de a-i culege roadele, întreţinutul din cadrul unui contract de întreţinere viageră (prin care acesta transmite întreţinătorului nuda proprietate asupra imobilului, rezervându-şi dreptul de uzufruct viager) poate solicita ocrotirea dreptului său de uzufruct, inclusiv prin cererea în evacuare din imobil a nudului proprietar. În speţă, prin contractul de întreţinere, întreţinătorii s-au obligat să asigure întreţinere şi îngrijire întreţinuţilor la domiciliul acestora, această obligaţie fiind asigurată prin convieţuirea părţilor în aceeaşi locuinţă. Curtea de Apel Timişoara a apreciat că această clauză este prevăzută în favoarea întreţinuţilor, astfel că aceştia pot renunţa la convieţuirea cu pârâţii-întreţinători tocmai în exercitarea atributelor posesiei şi folosinţei asupra imobilului. (Decizia nr. 2261 din 7 noiembrie 2012 pronunţată în recurs de Curtea de Apel Timişoara având ca obiect acţiune în evacuare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro