Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Decizie fără precedent cu privire la drepturile de autor asupra francizei Sherlock Holmes
31.12.2013 | Adina-Elena OPREA

Potrivit hotărârii judecătorului federal Rubén Castillo, personajele şi alte elemente ale francizei Sherlock Holmes fac parte din domeniul public, putând fi utilizate în mod liber de către oricine, informează The Washington Post.

Deşi detectivul Holmes a fost menţionat în imprimare pentru prima data în urmă cu 125 de ani, urmaşii scriitorului Arthur Conan Doyle susţin că atât timp cât zece dintre opere sunt protejate prin drepturi de autor, atunci şi elementele cuprinse în acestea sunt protejate de aceleaşi drepturi şi nimeni nu poate utiliza denumirile Holmes, Watson sau 221 B Baker Street fără să plătească o taxa de licenţiere.

Contrar acestor susţineri, judecătorul Rubén Castillo a decis că toate povestirile legate de Holmes care au urmat celei dintâi ar trebui să fie considerate derivate care au la bază originalul. În acest sens, tribunalul a subliniat că tot ceea ce a fost scris înainte de 1 ianuarie 1923 este considerat ca aparţinând domeniului public şi a decis că Holmes şi Watson erau personaje formate în totalitate încă de pe ultima pagină a operei „Un studiu în roşu” (A study in Scarlet) şi că aproximativ 50 de opere ale scriitorului Conan Doyle nu pot fi protejate de drepturile de autor. Acest lucru implică faptul că orice element introdus în 1923 sau după acest an va fi protejat de drepturile de autor şi toate elementele care apar exclusiv în aceste povestiri nu pot fi utilizate.

Impactul deciziei lui Castillo va crea, cel mai probabil, un precedent şi nu se va limita doar la franciza Sherlock Holmes, mai ales că drepturile de autor asupra unora dintre cele mai importante personaje ale culturii pop (Mickey Mouse, Superman) vor expira în următoarele decenii.

Adina Elena OPREA


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.