Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizie fără precedent cu privire la drepturile de autor asupra francizei Sherlock Holmes
31.12.2013 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit hotărârii judecătorului federal Rubén Castillo, personajele şi alte elemente ale francizei Sherlock Holmes fac parte din domeniul public, putând fi utilizate în mod liber de către oricine, informează The Washington Post.

Deşi detectivul Holmes a fost menţionat în imprimare pentru prima data în urmă cu 125 de ani, urmaşii scriitorului Arthur Conan Doyle susţin că atât timp cât zece dintre opere sunt protejate prin drepturi de autor, atunci şi elementele cuprinse în acestea sunt protejate de aceleaşi drepturi şi nimeni nu poate utiliza denumirile Holmes, Watson sau 221 B Baker Street fără să plătească o taxa de licenţiere.

Contrar acestor susţineri, judecătorul Rubén Castillo a decis că toate povestirile legate de Holmes care au urmat celei dintâi ar trebui să fie considerate derivate care au la bază originalul. În acest sens, tribunalul a subliniat că tot ceea ce a fost scris înainte de 1 ianuarie 1923 este considerat ca aparţinând domeniului public şi a decis că Holmes şi Watson erau personaje formate în totalitate încă de pe ultima pagină a operei „Un studiu în roşu” (A study in Scarlet) şi că aproximativ 50 de opere ale scriitorului Conan Doyle nu pot fi protejate de drepturile de autor. Acest lucru implică faptul că orice element introdus în 1923 sau după acest an va fi protejat de drepturile de autor şi toate elementele care apar exclusiv în aceste povestiri nu pot fi utilizate.

Impactul deciziei lui Castillo va crea, cel mai probabil, un precedent şi nu se va limita doar la franciza Sherlock Holmes, mai ales că drepturile de autor asupra unora dintre cele mai importante personaje ale culturii pop (Mickey Mouse, Superman) vor expira în următoarele decenii.

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti