Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Imposibilitatea derogării de la normele fiscale imperative
31.12.2013 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 168 alin. (2) şi art. 178 alin. (4) din Codul fiscal, în cazul în care nu poate face dovada provenienţei dintr-un antrepozit fiscal de producţie a unui produs accizabil şi implicit a achitării accizei aferente, deţinătorul respectivului produs datorează acciza stabilită potrivit legii. În acest sens, existenţa unei clauze în contractul de vânzare-cumpărare prin care părţile au convenit ca obligaţia de justificare a accizei aferente mărfii facturate să revină în totalitate vânzătorului nu-l poate exonera pe cumpărător de obligaţia achitării accizei, întrucât caracterul imperativ al normelor fiscale menţionate anterior  impune ca părţile să nu poată deroga de la acestea prin manifestarea de voinţă contrară. (Decizia nr. 4200 din 20 septembrie 2011 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect contestaţie decizie ANAF)

Notă: În prezent, art. 168 alin. (2) şi art. 178 alin. (4) din Codul fiscal sunt abrogate, fiind înlocuite cu prevederile art. 20621 alin. (7)  şi  (10), având acelaşi conţinut.
Art. 20621. (7) Deţinerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal, pentru care nu se poate face dovada perceperii accizelor, atrage plata acestora.
(10) Este interzisă deţinerea unui produs accizabil în afara antrepozitului fiscal, dacă acciza pentru acel produs nu a fost percepută.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti