Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Revista revistelor juridice
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Revista Forumul Judecătorilor nr. 2/2013
30.11.2013 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust

A apărut nr. 2/2013 al Revistei Forumul Judecătorilor.

Cuprins

EDITORIAL
Punte peste secole
Înalta Curte de Justiţie înaintea opiniei publice
Constantin D. Aricescu

ATITUDINI
Standardele internaţionale în materia dreptului de a cunoaşte adevărul
Gabriel Caian
Judicial “Copying” does not affect Independence or Impartiality: Supreme Court of Canada
Emir Crowne
Competing Stories: A Case Study of the Role of Narrative Reasoning in Judicial Decisions
Kenneth D. Chestek
What do Judges Know about Contemporary Art?: Richard Prince and reimagining the Fair Use Test in Copyright Law
David Tan
Why Judges Always Vote
Tonja Jacobi, Eugene Kontorovich
L’élection partisane des juges, dangers et palliatifs
Mihaela Amoos Piguet
A Better Understanding of How to Become a Lawyer in Canada: Regulations and Implementation
Diana P. Popa
Improving Human Resources Management in the Canadian Criminal Justice System
Cristin N. Popa

STUDII JURIDICE
Aplicarea revirimentului jurisprudenţial Al-Khawaja şi Tahery c. Regatului Unit şi rejudecarea la nivel naţional a cauzei reclamantului Tahery. Cauza Bobeş c. României privind lipsa audierii reprezentantului societăţii prejudiciate.
Victor Horia Dimitrie Constantinescu
Ingerinţa în dreptul la liberă exprimare. Consideraţii privind incriminarea insultei şi calomniei în dreptul penal român
George-Marius Mara
Atitudinea europeană prin care nu se formulează o trimitere preliminară. Despre oportunităţile dreptului Uniunii Europene în materia societăţilor comerciale
Mihai Șandru
Problems of Application of Bulgarian Law on Protection from Domestic Violence
Tsvetelina Karjeva, Ivan Georgiev

JURISPRUDENŢĂ

Din jurisprudenţa recentă a Curţii Europene a Drepturilor Omului
1. Aplicarea unei amenzi penale reclamantului şi obligarea acestuia la despăgubiri pentru calomnie săvârşită prin presă „fără ca instanţa naţională să fi acordat atenţie contextului” în care au fost făcute afirmaţiile – încălcarea art. 6 şi 10 din Convenţie în cauza Niculescu-Dellakeza c. României
Vasile Bozeşan
2. Neîncălcarea principiului securităţii juridice în situaţia a 6 hotărâri judecătoreşti irevocabile pronunţate în sens contrar deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie date într-un recurs în interesul legii – decizia de inadmisibilitate Dumitru David şi alţi 7 reclamanţi c. României
Dragoş Călin
3. Lipsa discriminării în ce priveşte incapacitatea specială a cetăţenilor străini şi apatrizilor de a dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor proprietate privată pe teritoriul României, anterior revizuirii Constituţiei din 2013 – decizia de inadmisibilitate Helmut Merschdorf şi alţii c. României de Dragoş Călin

Din jurisprudenţa recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
1. Regulamentul (CE) nr. 44/2001. Recunoaşterea unei hotărâri pronunţate într‑un alt stat membru. Situaţie în care hotărârea menţionată este ireconciliabilă cu o altă hotărâre pronunţată anterior în acelaşi stat membru între aceleaşi părţi într‑o cauză având acelaşi obiect şi aceeaşi cauză.
2. Integrarea amprentelor digitale în paşapoarte. Chiar dacă prelevarea şi stocarea acestora în paşaport constituie o atingere adusă dreptului la respectarea vieţii private şi dreptului la protecţia datelor cu caracter personal, aceste măsuri sunt totuşi justificate pentru a împiedica utilizarea frauduloasă a paşapoartelor.
3. Art. 183 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretat în sensul că se opune ca o persoană impozabilă care a solicitat rambursarea excedentului de taxă pe valoarea adăugată achitată în amonte din taxa pe valoarea adăugată pe care o datorează să nu poată obţine din partea administraţiei fiscale a unui stat membru dobânzi de întârziere aferente rambursării efectuate tardiv de această administraţie pentru o perioadă în care erau în vigoare acte administrative care excludeau rambursarea şi care au fost anulate ulterior printr‑o decizie judecătorească.
Anamaria Groza şi Dragoş Călin

Din jurisprudenţa recentă în materia organizării judecătoreşti şi a statutului magistraţilor
1. Desfăşurarea procedurii alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Ca regulă, colegiile de conducere ale instanţelor îndeplinesc rolul de comitete electorale locale, însă printre atribuţiile acestora nu intră şi aceea prevăzută de art. 5 alin. 8 din Hotărârea CSM nr. 327/2005, neputând desemna judecătorul cu cea mai mare vechime în magistratură care face parte din comitetul electoral local, pentru a prezida adunarea generală a judecătorilor.
2. Continuarea procedurii concursului de promovare pentru ocuparea unui post vacant de execuţie la Curtea de Apel laşi – Secţia Contencios administrativ şi fiscal, ca urmare a înlăturării cauzei ce a determinat suspendarea procedurii. Nereglementarea legală, ca un eventual conflict de interese, a situaţiei în care membrii comisiei au calitatea de judecători chiar la instanţa pentru care se organizează concursul.
3. Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate participa la şedinţele Secţiei pentru procurori şi ale Plenului CSM, în perioada vacanţei funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Paula-Andrada Coţovanu şi Dragoş Călin

Din jurisprudenţa recentă a instanţelor străine
1. Curtea de Casaţie din Italia – Secţia Fiscală, decizia nr. 24017 din 23 octombrie 2013. Actriţa italiană Sophia Loren a obţinut câştig de cauză în justiţie, într-un dosar ce dura de aproape 40 de ani, împotriva fiscului italian, care îi reproşa faptul că a completat o declaraţie de venit falsă, în anul 1974.
Monica Adriana Marinescu
2. Curtea Constituţională a Republicii Moldova, hotărârea din 5 decembrie 2013 privind interpretarea art. 13 alin. (1) din Constituţie în corelaţie cu Preambulul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Limba de stat a Republicii Moldova este „limba română”

PREZENTĂRI
Conferinţa internaţională “La médiation, un choix de société”, Aix-en-Provence, Franţa, 4-6 iulie 2013

GREFA VESELĂ
Cerere de chemare în judecată pentru daune morale cauzate de hărțuirea din partea publicului, care îl confundă pe reclamant cu vedeta de baschet
Allen Ray Heckard v. Michael Jordan

RECENZII
Moral Foundation of American Law: Faith, Virtue and Mores, Intersentia, 2013, Geoffrey C. Hazard Jr., Douglas W. Pinto Jr.
Evgeni Georgiev

Elena ALBU

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.