Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Caz de restituire a cauțiunii


8 ianuarie 2014 | George Severin VISOREANU
Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casație și Justiției a hotărât că este admisibilă cererea de restituire cauțiune, întemeiată pe art. 723^1, alin. 3, teza a doua, vechiul Cod de procedură civilă, când partea declară expres că renunță la despăgubirea pe care ar putea să o primească din suma consemnată cu titlu de cauțiune (evident, în cazul în care dovedește un prejudiciu), atunci când partea interesată declară expres că renunță la despăgubirea din cauțiune, chiar dacă nu au trecut cele 30 zile de la data soluționării fondului prin hotărâre irevocabilă. Suma de bani consemnată cu titlu de cauțiune reprezintă o garanție oferită creditorului, pentru eventualele daune suferite ca urmare a întârzierii executării silite. Or, dacă titularul acestui drept declară expres că renunță la acesta, instanța trebuie să pronunțe o hotărâre prin care să dispună „de îndată” restituirea cauțiunii. (Decizia nr. 3014 din 2 octombrie 2013, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul cu nr. 69/33/2013)

George Severin VISOREANU
consilier juridic

 

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro