Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Caz de restituire a cauțiunii


8 ianuarie 2014 | George Severin VISOREANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casație și Justiției a hotărât că este admisibilă cererea de restituire cauțiune, întemeiată pe art. 723^1, alin. 3, teza a doua, vechiul Cod de procedură civilă, când partea declară expres că renunță la despăgubirea pe care ar putea să o primească din suma consemnată cu titlu de cauțiune (evident, în cazul în care dovedește un prejudiciu), atunci când partea interesată declară expres că renunță la despăgubirea din cauțiune, chiar dacă nu au trecut cele 30 zile de la data soluționării fondului prin hotărâre irevocabilă. Suma de bani consemnată cu titlu de cauțiune reprezintă o garanție oferită creditorului, pentru eventualele daune suferite ca urmare a întârzierii executării silite. Or, dacă titularul acestui drept declară expres că renunță la acesta, instanța trebuie să pronunțe o hotărâre prin care să dispună „de îndată” restituirea cauțiunii. (Decizia nr. 3014 din 2 octombrie 2013, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul cu nr. 69/33/2013)

George Severin VISOREANU
consilier juridic

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică