Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Echipa Facultății de Drept a UBB, semifinalistă la Campionatele Mondiale de Dezbateri din India
09.01.2014 | Ioana STUPARIU

 
Competition Law

20140103_125438Echipa Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babeş-Bolyai a ajuns pana in semifinalele Campionatului Mondial de Dezbateri Academice pentru studenti care a avut loc in perioada 26 decembrie 2013 – 4 ianuarie 2014 in Chennai, India. Echipa, formata din doi studenti in anul IV la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Ioana Stupariu si Calin Muresanu, au concurat la sectiunea ESL (English as a Second Language), calificandu-se in sferturi, si apoi in semifinale, dupa 9 runde de calificare. Acestia au fost infranti in semifinale de campioana europeana en-titre, echipa de la Universitatea din Lund, precum si de cealalta echipa a UBB calificata, formata din Radu Cotarcea si Octavian Buta, care a pierdut la randul sau in finala.

Campionatele Mondiale reprezinta cea mai importanta competitie de dezbateri academice din lume, reunind peste 1000 de tineri de pe toate continentele. La editia din acest an au participat 372 de echipe care au concurat pentru a obtine marele trofeu de campion mondial la dezbateri academice.

Concursul consta in noua runde preliminare in care se acorda puncte dupa anumite criterii, la finalul carora se face un clasament, urmand ca cele mai bune echipe din fiecare sectiune sa se califice in sferturi. Desi exista trei sectiuni – nativi, ESL (English as a second language) si EFL (English as a foreign lanugage), in cele noua runde preliminare nu se face aceasta diferentiere, astfel incat pentru calificarea in sferturi la ESL echipele trebuie sa infrunte debateri de la cele mai bune universitati din lume, precum Cambridge, Harvard, Oxford, Yale, Princeton sau Sydney.

Dezbaterile academice reprezinta una din cele mai apreciate activitati extracurriculare din lumea universitara occidentala, investindu-se anual zeci de mii de dolari pentru pregatirea si sustinerea participarii celor mai bune echipe la turnee in toata lumea. Leaderi mondiali precum Bill Clinton sau Barrack Obama au fost la randul sau debateri straluciti, iar actualii campioni mondiali si europeni au toate sansele sa devina lideri in domeniile in care activeaza. Formatul specific dezbaterilor pentru studenti este British Parliamentary, care presupune patru echipe, doua care isi asuma rolul de Guvern, si doua care dezbat din postura de Opozitie, pe o tema anuntata cu 15 minute inainte de runda. Discursurile de 7 minute sunt urmarite cu atentie si analizate de un complet de arbitri, care decid la final ordinea echipelor, prin consens.

Performanta celor doi tineri studenti ai Facultatii de Drept nu este singulara. La Campionatele Mondiale de anul trecut de la Berlin, acestia au reusit sa ajunga pana in sferturi, contribuind semnificativ la urcarea Universitatii Babes-Bolyai pe locul 24 in lume si pe locul 1 in Europa Continentala in clasamentul celor mai bune universitati din lume la dezbateri academice. De asemenea, acestia au ajuns in finala la Oxford IV, LSE Open, SOAS IV (2012), Utrecht Open (2013) si in semifinale la turnee precum Stochkolm IV, Belgrade Open (2013) sau Manchester Open (2012), turnee de elita din circuitul european de dezbateri. In continuare, cei doi studenti, impreuna cu celelalte echipe ale Facultatii de Drept, se vor pregati pentru Campionatele Europene de Dezbateri de la Zagreb, din august, precum si pentru Campionatele Mondiale de anul viitor, din Malaezia.

Clubul de dezbateri al Facultatii de Drept din cadrul UBB, care functioneaza prin reteaua de cluburi a ARDOR Transilvania, reprezinta unul din cele mai puternice cluburi de dezbateri din Europa. Chiar daca in Romania aceasta activitate este inca putin cunoscuta, deschiderea de curand a unui club la Bucuresti, precum si rezultatele de exceptie obtinute in ultima vreme de debaterii romani reprezinta premisele cresterii in urmatorii ani a unei miscari de dezbateri studentesti dornica sa isi demonstreze valoarea pe plan international.

Moţiunile dezbătute la aceste Campionate Mondiale:
R1: Acest Parlament crede ca Statele Unite ale Americii ar trebui sa finanteze Madrasas (scoli fundamenaliste islamice) in toata lumea islamica.
R2: Acest Parlament ar permite celor care comit pentru prima oara o infractiune sa acorde victimelor o compensatie in locul pedepsei cu inchisoarea, cu acordul victimei.
R3: Acest Parlament regreta ascensiunea unei culturi a „aventurilor de-o noapte” (o cultura care accepta si incurajeaza relatiile sexuale intamplatoare concentrate pe placere fizica, fara a include neaparat o conexiune emotionala)
R4: Acest Parlament crede ca statele in curs de dezvoltare ar trebui sa interzica membrilor dinastiilor politice sa candideze pentru functii publice.
R5: Acest Parlament crede ca Parteneriatul Trans-Pacific (acord de liberalizare a comertului semnat de state precm SUA, Canada, Mexic, Brunei, Vietnam, Indonezia) este in interesul statelor mici si mijlocii care l-au negociat.
R6: Acest Parlament ar conditiona acordarea de ajutor social pentru cresterea copilului de folosirea de metode contraceptive reversibile de lunga durata.
R7: Acest Parlament crede ca agentiile guvernamentale care reglementeaza medicamentele ar trebui sa testeze doar daca un medicament este sigur, nu si daca este si eficient, inainte de a-si da aprobarea pentru punerea sa pe piata ca medicament.
R8: Acest Parlament crede ca NATO ar trebui sa acorde in mod neconditionat statutul de membru tuturor statelor foste membre ale Uniunii Sovietice, cu exceptia Rusiei.
R9: Acest Parlament regreta comodificarea (comercializarea obiectelor, traditiilor specifice) culturilor indigene.

Sferturi: Acest Parlament ar retrage orice forma de protectie de „copyright” asupra materialelor a caror moralitate poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Semifinala: Acest Parlament crede ca Papa Francis ar trebui sa isi incurajeze in mod public enoriasii sa sustina masuri guvernamentale radical redistributive.

Ioana STUPARIU
Senior Editor & Project Development Coordinator Lawyr.it


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Echipa Facultății de Drept a UBB, semifinalistă la Campionatele Mondiale de Dezbateri din India”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Nu ati avut coach? Bravo!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.