« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Modificari legislative ref. activitatea practicienilor in insolventa
01.08.2007 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial nr. 507/30 iulie 2007, a fost publicata Legea nr. 254/2007 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa.

Legea de aprobare aduce o serie de modificari si completari semnificative ordonantei mentionate. Modificarile si completarile vizeaza aspecte privind forma de exercitare a profesiei de practician in insolventa, aportul asociatilor, admiterea in profesie cu scutire de examen s.a.

A fost redefinita notiunea de „lichidator”, acesta fiind practicianul in insolventa, autorizat in conditiile legii, desemnat sa conduca activitatea debitorului in cadrul procedurii de faliment, atat in procedura generala, cat si in cea simplificata, si sa exercite atributiile prevazute de lege sau stabilite de instanta judecatoreasca.

Cat priveste formele de exercitare a profesiei, se stipuleaza ca practicienii in insolventa isi exercita profesia in cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale. De asemenea, ei pot avea calitatea de colaboratori sau angajati ai unor societati civile profesionale. Un practician in insolventa isi poate exercita activitatea intr-o singura forma de exercitare a profesiei si poate avea calitatea de asociat intr-o singura societate profesionala sau intreprindere unipersonala.

De precizat ca dispozitiile ce reglementau exercitarea profesiei de catre practicienii in insolventa sub forma de societate civila profesionala de practicieni in insolventa (SPPI), au fost eliminate.

In ceea ce priveste societatea civila profesionala cu raspundere limitata (SPRL), aceasta se constituie prin contract de societate, prin asocierea practicienilor in insolventa, persoane fizice. SPRL isi poate constitui filiale care se inregistreaza in Registrul societatilor profesionale.

Referitor la suma ce trebuie adusa ca aport social al asociatilor la constituirea SPRL, aceasta a fost micsorata de la 3.000 de Euro la 3.500 de lei. In acest context, a fost eliminata dispozitia potrivit careia aportul asociatilor la constituirea SPRL poate fi inclusiv in clientela.

In situatiile in care, din orice motive, in societate ramane un singur asociat o perioada mai mare de 3 luni, acesta este obligat sa o transforme in cabinet individual sau in intreprindere profesionala unipersoanla cu raspundere limitata, sub sanctiunea radierii.

De asemenea, se mai prevde ca nu poate fi desemnat ca administrator judiciar/lichidator al unei persoane juridice practicianul in insolventa care a avut intr-o perioada de 2 ani, anterioara datei pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii/de numire, calitatea de avocat, consilier juridic, auditor financiar, expert contabil, contabil autorizat, evaluator, arbitru, mediator, conciliator, expert judiciar al respectivei persoane juridice.

O alta modificare importanta a ordonantei se refera la posibilitatea de primire in profesie, cu scutire de examen. Astfel, pot fi primite in profesie, la cerere, cu scutire de examen si de perioada de stagiu, persoanele care au exercitat cel putin 5 ani functia de judecator, procuror, notar sau avocat.

Onorariul provizoriu stabilit de judecatorul-sindic la deschiderea procedurii de insolventa va putea fi modificat o singura data in prima adunare a creditorilor, la cererea practicianului in insolventa.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: Content, Insolvență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD