Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Baza de calcul pentru TVA în cazul schimbului de bunuri
10.01.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul unei tranzacţii între creditor şi debitor, prin care s-a convenit stingerea unei creanţe reprezentând daune-interese născute din neexecutarea unui contract, prin darea în plată a unui imobil, sunt aplicabile dispoziţiile art. 130 din Codul fiscal, privind obligativitatea plăţii TVA pentru ambele operaţiuni, fiecare din părţile convenţiei efectuând din punct de vedere fiscal, o operaţiune de livrare de bunuri, respectiv debitorul livrând un imobil, iar creditorul livrând creanţa pe care o avea asupra celui dintâi. De asemenea, Înalta Curte a reţinut că, în speţă, chiar dacă între părţi se aplică principiul forţei obligatorii a convenţiei, în conformitate cu art. 969 Cod civil (art.1270 NCC), din punct de vedere fiscal se aplică art. 130 din Codul fiscal, baza de impozitare fiind valoarea reală a bunului, stabilită prin raportul de evaluare, iar nu cea stabilită de părţi prin convenţie, părţile neputând trece prin convenţia lor peste dispoziţiile imperative ale legii. (Decizia nr. 3166 din 21 iunie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare decizie de impunere ANAF)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti