Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Iran. Comunicațiile online între băieți și fete, interzise


10 ianuarie 2014 | Irina RÎMARU
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a făcut publică decizia sa de a interzice comunicațiile online (chat) între băieții și fetele care nu se cunosc, considerând că este un lucru imoral, potrivit elmundo.es.

Internetul nu mai este o opțiune pentru tinerii iranieni care vor să-și facă noi prieteni ori să-și caute un partener. Potrivit portalului conservator de știri Rajanews, Ali Khamanei a anunțat această decizie, care va avea caracter de fatwa (edict religios), ca răspuns la o întrebare pusă de un credincios musulman.

La întrebarea „care este părerea dumneavoastră despre chatul online între băieți și fete?”, liderul spiritual și politic al Iranului a răspuns: „Având în vedere caracterul imoral aplicabil acestor cazuri, este un lucru nepermis”.

Comentariul lui Ali Khamenei intervine după ce în decembrie a fost blocată în Iran aplicația chineză WeChat, amplu utilizată în această țară. Ulterior, și utilizatorii rețelelor Instagram și Viber au avut probleme de conexiune timp de mai multe ore sau zile, însă la puțin timp după aceea interdicția a fost ridicată și toatele rețelele au început din nou să funcționeze.

La începutul lunii ianuarie, directorul autorității împotriva infracționalității cibernetice, Abdolsamad Khorramabadi, a anunțat codarea unor aplicații precum WeChat, Viber, Tango și WhatsApp până când Iranul își va putea dezvolta propriile aplicații.

Potrivit lui Abdolsamad Khorramabadi, aplicațiile de postare de fotografii sau de trimitere de mesaje prin telefonul mobil sau computer sunt periculoase, având în vedere că prin acestea se pot schimba informații cu conținut infracțional sau, mai concret, întrucât permit colectarea și analizarea de informații clasificate și trimiterea lor în străinătate.

Peste cinci milioane de pagini pe internet și rețele de socializare online precum Facebook sau Twitter sunt blocate în Iran și nu pot fi accesate decât prin programe de decodare sau VPN. Interdicția vizează și aplicațiile telefoanelor mobile, dintre care multe nu pot fi descărcate în această țară.

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro