Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Despre pozitia avocaților astăzi
10.01.2014 | Aurel DESPA

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

In prefata lucrarii aparute sub egida Institutului Drepturilor Omului al Avocatilor Europeni, editura Bruylant, 2008, lucrare intitulata „Avocatul in dreptul european”, dl. Dean Spielmann, judecator CEDO, referindu-se la rolul avocatilor, reluand Recomandarea 2000(21) din 25.10.2000 asupra libertatii de exercitare a profesiei, afirma: „Justitia europeana este dependenta de avocat. Caracterizat ca fiind persoana calificata si imputernicita, conform dreptului national, sa pledeze, sa actioneze in numele clientilor sai, sa practice dreptul, sa actioneze in justitie sau sa sfatuiasca ori sa-si reprezinte clientii in domeniul juridic, avocatul este un actor esential in orice proces. Asa cum subliniaza cu putere Pierre Lambert in magistralul sau tratat, „Reguli si uzante ale profesiei de avocat in Baroul Bruxelles”, nu exista justitie adevarata fara avocat, dreptul la aparare inteles in sensul sau cel mai larg fiind prima expresie a dreptului la libertate”.

Am citat aceste aprecieri ale unui judecator al Curtii Europene pentru a le pune in antiteza cu afirmatiile din comunicatul Judecatoriei Ramnicu Valcea, postat pe JURIDICE.ro la data de 9 ianuarie 2014. Diferenta de optica intre un judecator cu adevarat european si mentalitatea mai putin europeana a unui judecator national de a privi rolul avocaturii este colosala. Nu renuntam in plan national la o idee sustinuta in anii comunismului, reluata din nefericire si in unele lucrari relativ recente, aceea de a privi avocatul ca pe „un auxiliar al justitiei”.

Realitatea europeana este evidenta in a considera avocatul si avocatura ca profesie liberala parti componente ale sistemului judiciar. M-a surprins neplacut faptul ca in acest comunicat se folosesc exprimari de genul: „destructurarea unei instante”, „avocati obisnuiti”, neputand sa inteleg cum avocatii din Valcea, care de 70 de ani ocupa in mod legal acele spatii, „desfiinteaza structura” instantei, pentru ca asta inseamna, in acceptiunea dictionarului limbii romane, a destructura o instanta.

Aceste exprimari dovedesc incrancenarea cu care se doreste ca avocatii sa nu mai poata utiliza niciunul din cele doua spatii, pentru ca in finalul punctului de vedere exprimat de Judecatoria Ramnicu Valcea, aceasta amenintare este fatisa. S-au invocat deja in luarile de pozitie anterioare textele de lege care obliga instantele sa puna la dispozitia avocatilor spatiile necesare desfasurarii activitatii. A veni acum sa spui ca, in situatia in care nu se termina cu acest protest, cu aceste comentarii, este foarte posibil ca avocatii sa piarda si al doilea spatiu, denota si o perceptie gresita a intelegerii principiului separarii puterilor in stat, foarte des confundat cu intangibilitatea actorilor din cadrul celor trei mari puteri etatice.

Asa cum afirmam si in pozitia exprimata direct doamnei decan Monica Livescu,in urma cu cateva zile, eu consider ca protestul avocatilor a fost justificat, ma bucur ca in urma acestei luari de pozitie a mea s-a exprimat si un punct de vedere oficial al Baroului Dambovita, din cadrul caruia fac parte, si sugerez un dialog constructiv intre barou si instante, care sa aiba drept rezultat punerea la dispozitie in incinta Judecatoriei Ramnicu Valcea a unui spatiu adecvat desfasurarii activitatii a 325 de avocati, considerand ca spatiul de 20 mp ramas acum la dispozitia avocatilor si pus in pericol de incrancenarea cu care se poarta discutia intre cele doua institutii (ea seamana mai mult cu un dictat) este mai mult decat insuficient.

Av. dr. Aurel DESPA
Consilier UNBR

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti