Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
2 comentarii

UNBR. Propunerile de modificare şi completare a prevederilor art. 23 şi 24 din Legea nr. 51/1995 privind profesia de avocat


10.01.2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității vineri, 10 ianuarie 2014, un comunicat cu privire la Propunerile de modificare şi completare a prevederilor art. 23 şi 24 din Legea nr. 51/1995, elaborate de către Comisia desemnată în şedinţa Consiliului UNBR din data de 29 iunie 2013, care au făcut obiectul analizei şedinţei Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România din data de 14 decembrie 2013

Comunicatul integral:

La art. 23, alin (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Avocatul definitiv are dreptul de a acorda asistenţa juridică, a redacta acte de procedură şi de a pune concluzii la toate instanţele, cu excepţia curţilor de apel, a ICCJ şi a CCR, unde va putea acorda asistenţă juridică, a redacta acte de procedură şi a pune concluzii dacă are o vechime neîntrerupta în profesie de cel puţin 3 ani de la dobândirea calităţii de avocat definitiv pentru curţile de apel şi 5 ani pentru ICCJ si CCR şi dacă se înscrie şi a fost declarat admis la examenul de dobândire a dreptului de a pune concluzii la aceste instanţe.

La art. 23, după alin. (3) se introduc 4 noi alineate, 31, 32, 33 şi 34, cu următorul cuprins:
(31) Examenul va fi organizat de Consiliul UNBR, prin INPPA în colaborare cu INM. Din comisiile de examen vor face parte cel puţin un judecător de la instanţa corespunzătoare, un cadru didactic universitar de la o facultate de drept acreditată să organizeze studii doctorale (conferenţiar sau profesor) şi avocaţi desemnaţi pe baza propunerilor barourilor.
(32 ) Avocaţii care au promovat examenele prevăzute la alin. 3 si (31) vor fi înscrişi în tabloul avocaţilor baroului şi vor figura corespunzător în tabloul avocaţilor cu drept de a desfăşura activităţile prevăzute la alin (3), care se întocmeşte distinct pentru curţile de apel si ICCJ/CCR şi care va fi înaintat acestora anual şi după fiecare examen.
(33) Avocaţii care anterior intrării în profesie au exercitat funcţia de judecător au dreptul sa fie înscrişi în tabloul avocaţilor cu menţiunea dreptului de a exercita activităţile prevăzute la alin. (3), corespunzător gradului dobândit în profesie. Dispoziţiile art. 20 alin. (8) din Lege rămân aplicabile.
(34) Prevederile alin. (3), (31), (32), (33) şi (34) se aplică avocaţilor admişi în profesie prin examen după intrarea în vigoare a legii.

La art. 24, alin (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Baroul are obligaţia să întocmească anual tabloul avocaţilor definitivi şi stagiari în ordine alfabetică, cu menţionarea numelui, prenumelui, titlului ştiinţific, datei înscrierii în barou, sediului profesional, formei de exercitare a profesiei şi a instanţelor la care au dreptul să desfăşoare activităţile prevăzute de lege. Dispoziţiile art. 23 sunt aplicabile.

La art. 24, după alin (2) se introduce un nou alineat, alin. (21), care va avea următorul cuprins:
(21) Tabloul va cuprinde distinct în partea a 3-a lista avocaţilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 23 din Lege, care va fi reactualizată periodic şi înaintată autorităţilor.

La art. 24, alin (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Prin grija baroului, tabloul anual al avocaţilor şi modificările intervenite sunt comunicate la începutul fiecărui an instanţelor judecătoreşti, organelor de urmărire penală şi autorităţilor administrative ale judeţului sau municipiului Bucureşti, precum şi UNBR. Distinct, se va înainta UNBR Tabloul avocaţilor incompatibili.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti