Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituționalitate respinsă referitoare la soluţionarea unei plângeri formulate împotriva ordonanţei procurorului prin care s-a dispus o sancţiune cu caracter administrativ pentru săvârşirea infracţiunii de denunţare calomnioasă
20.01.2014 | Lorina PÎRVAN

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României nr.206 din data de 11 aprilie 2013 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 128 din 7 martie 2013 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 259 din Codul penal.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Suceava şi are ca obiect prevederile art. 259 din Codul de procedură penală, cu denumirea marginală Cuprinsul referatului întocmit de organul de cercetare penală. Din documentele anexate rezultă că s-a strecurat o eroare materială, autorul excepţiei criticând, în fapt, prevederile art. 259 din Codul penal (şi nu din Codul de procedură penală) referitor la Denunţarea calomnioasă, care au următorul conţinut:
„Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76”.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia a susţinut că prevederile legale menţionate sunt neconstituţionale, deoarece dosarul cauzei deduse judecăţii a fost format ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de urmărire penală. Totodată, acesta a considerat că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale referitoare la: dreptul la un proces echitabil – art. 21 alin. (1)-(3), interzicerea torturii ori a pedepselor şi tratamentelor inumane sau degradante – art. 22 alin. (2), inviolabilitatea libertăţii individuale şi la condiţiile în care poate fi dispusă reţinerea, percheziţia şi arestarea unei persoane – art. 23 alin. (1) şi (2), şi la Dreptul la apărare – art. 24, precum şi la interzicerea torturii, la Dreptul la libertate şi la siguranţă, la Dreptul la un proces echitabil şi la interzicerea discriminării – art. 3, 5, 6 şi 14 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

În urma examinării excepţiei de neconstituţionalitate, Curtea a constatat că aspectele relevate de autor cu privire la modul de aplicare şi de interpretare a normelor criticate ţin de fondul soluţionării litigiului în faţa instanţei de drept comun şi nu pot fi convertite în vicii de constituţionalitate menite să justifice contrarietatea acestora cu dispoziţiile din Legea fundamentală invocate. Pe de altă parte, Curtea a susţinut că nemulţumirea autorului excepţiei nu vizează conţinutul reglementărilor criticate, ci absenţa unor alte dispoziţii a căror încorporare în textele contestate ar fi fost oportună.

Astfel, Curtea decide:

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 259 din Codul penal, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992.

Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti