Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Judecătoria Deva. Înlăturarea unor probe constituite pro causa şi aplicarea principiului in dubio pro reo în procedura contravenţională


13 ianuarie 2014 | Andrei PAP
Secţiuni: Contencios contravențional, Jurisprudență Judecătorii, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătoria Deva, fiind chemată să soluţioneze o plângere contravenţională, a reţinut că acuzaţia adusă petentului este o acuzaţie penală în sensul Convenţiei, iar acesta beneficiazã de prezumţia de nevinovăţie, care a fost instituită cu scopul de a proteja indivizii faţă de posibilele abuzuri din partea autorităţilor, motiv pentru care sarcina probei în procedura contravenţională desfăşurată în faţa instanţei de judecată revine în primul rând organului constatator şi nu petentului. În privinţa probaţiunii, s-a subliniat că petentul ar trebui să facă dovada contrarie celor consemnate în procesul-verbal doar în situaţia în care probele administrate de organul constatator pot convinge instanţa în privinţa vinovăţiei „acuzatului” dincolo de orice îndoiala rezonabilă.

În plus, fiind vorba despre o acuzaţie penală, organul constatator avea obligaţia de a informa petentul în cel mai scurt timp posibil, asupra naturii şi cauzei acuzaţiei formulate împotriva sa şi de a-i prezenta probele pe care se bazează acuzaţia. În speţă, organul constatator a propus ca probe: procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei; raportul agentului constatator; planşa foto. În privinţa raportului agentului constatator, s-a arătat că, în măsura în care nu există niciun text de lege care să-i confere valoare probatorie, instanţa nu-l va analiza ca probă, pe cale de consecinţă, în cauză, nefiind administrate probe de către organul constatator care să convingă instanţa în privinţa vinovăţiei petentului, dincolo de orice îndoială rezonabilă, s-a dispus admiterea plângerii contravenţionale şi anularea procesului verbal contravenţional atacat. (Sentinţa civilă nr. 4828 din 5 decembrie 2008 pronunţată de Judecătoria Deva)

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro