Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

SUA. Decizie fără precedent cu privire la adopție


15.01.2014 | Irina RÎMARU
Secţiuni: Dreptul familiei
JURIDICE - In Law We Trust

Doi prieteni foarte buni şi-au dorit să adopte, împreună, un copil din Etiopia. Demersurile au fost făcute de viitoarea mamă, însă prietenul ei şi-a dorit să devină tatăl copilului, tot prin adopţie, astfel încât să formeze un cuplu de co-părinţi, deşi nu sunt căsătoriţi şi nici nu doresc să facă asta. Un judecător din New York a decis că se poate, potrivit nydailynews.com.

Cei doi prieteni nu sunt soţ și soţie, dar amândoi şi-au dorit un copil şi au decis să îl adopte împreună, din Etiopia. Însă au fost nevoiţi să se adreseze justiţiei pentru ca numele bărbatului să fie trecut, legal, în acte, ca tată al fetiţei pe care doreau să o crească. În anul 2011, cei doi au primit undă verde pentru a adopta o fetiţă din Etiopia. Au mers împreună în Africa, pentru a aduce fetiţa acasă, dar oficial doar femeia era părintele ei, întrucât cei doi erau necasătoriți. Odată reveniţi în SUA, au deschis o acţiune legală pentru ca bărbatul să poată fi numit al doilea părinte legal al fetiţei, chiar dacă ei nu locuiesc împreună şi legătura lor nu este de natură romantică.

Rita Mella, judecător: „Cei doi au fost părinţii copilului din clipa în care au cunoscut-o. Fetiţa le spune mamă şi tată şi, chiar dacă locuiesc în case separate, cei doi au reuşit să creeze un mediu familial potrivit creşterii şi educării copilului, inclusiv un plan bine gândit de împărţire a responsabilităţilor parentale între cele două cămine. Kal locuieşte în Manhattan, iar Lel în Brooklyn, astfel că fetiţa stă şi la unul, şi la celălalt. Toţi trei petrec mult timp împreună, ca o familie şi călătoresc împreună la rudele unuia sau ale celuilalt. Relaţiile dintre cei doi părinţi sunt foarte bune, iar fetiţa se simte ocrotită şi îngrijită.”

Asistentul social care a monitorizat familia pe durata procedurilor legale a descris, la rândul său, că „deşi relaţia celor doi nu este bazată pe ceea ce societatea consideră, în mod clasic, necesar pentru o familie tradiţională, cei doi au foarte mult respect şi multă afecţiune unul pentru celălalt şi în mod categoric preţuiesc familia pe care au clădit-o astfel, împreună”.

Pentru toţi cei care doresc să adopte copii, această decizie este un precedent important, deoarece extinde graniţele existente până acum.

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro