Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Legea penală mai favorabilă și executarea sancțiunilor privative de libertate
15.01.2014 | JURIDICE.ro

Ministerul Justiției a făcut mai multe precizări cu privire la apariția în mass-media a unor informații ce fac referire la numărul celor care execută în prezent sancțiuni cu privare de libertate ce ar putea beneficia după intrarea în vigoare a noilor Coduri penal și de procedură penală, de dispozițiile legii penale mai favorabile, potrivit unui comunicat.

În cadrul tuturor centrelor de detenție au fost înființate și funcționează Comisii mixte, alcătuite din judecători, procurori, dar și personal administrativ, cu rolul de face o evaluare a incidenței legii penale mai favorabile pentru toți cei care se află în executarea acestor pedepse cu privare de libertate, precum și a măsurilor educative privative de libertate, din punct de vedere al noilor reglementări penale și procesual penale, în temeiul HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 și OUG 116 din 23 decembrie 2013.

Comisiile pot doar sesiza instanțele competente cu privire la situațiile în care apreciază că se impune această modificare a sancțiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale, dar, conform legii, doar instanța are atributul de a modifica o pedeapsă ori o măsură educativă definitiv aplicate, conform legii.

Pentru a oferi o imagine cât mai clară a impacturilor noilor Coduri, Ministerul Justiției poate prezenta datele cu caracter strict estimativ reieșite din evaluarea parțială ce a fost făcută de Comisiile menționate, până în prezent, și anume: până la data de 10 ianuarie 2014 acestea au analizat dintr-un număr total de 30.680 de persoane, situația a aproximativ 24.000 dintre acestea, analiză parțială în urma căreia s-a constatat că în 150 de cazuri se impune sesizarea instanțelor de judecată ca acestea să dea o pronunțări cu privire la eventuala încetare a pedepsei la data când va intra în vigoare Noul Cod penal sau în imediata apropiere a acestei date.

 


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.