Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Legea penală mai favorabilă și executarea sancțiunilor privative de libertate


15.01.2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justiției a făcut mai multe precizări cu privire la apariția în mass-media a unor informații ce fac referire la numărul celor care execută în prezent sancțiuni cu privare de libertate ce ar putea beneficia după intrarea în vigoare a noilor Coduri penal și de procedură penală, de dispozițiile legii penale mai favorabile, potrivit unui comunicat.

În cadrul tuturor centrelor de detenție au fost înființate și funcționează Comisii mixte, alcătuite din judecători, procurori, dar și personal administrativ, cu rolul de face o evaluare a incidenței legii penale mai favorabile pentru toți cei care se află în executarea acestor pedepse cu privare de libertate, precum și a măsurilor educative privative de libertate, din punct de vedere al noilor reglementări penale și procesual penale, în temeiul HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 și OUG 116 din 23 decembrie 2013.

Comisiile pot doar sesiza instanțele competente cu privire la situațiile în care apreciază că se impune această modificare a sancțiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale, dar, conform legii, doar instanța are atributul de a modifica o pedeapsă ori o măsură educativă definitiv aplicate, conform legii.

Pentru a oferi o imagine cât mai clară a impacturilor noilor Coduri, Ministerul Justiției poate prezenta datele cu caracter strict estimativ reieșite din evaluarea parțială ce a fost făcută de Comisiile menționate, până în prezent, și anume: până la data de 10 ianuarie 2014 acestea au analizat dintr-un număr total de 30.680 de persoane, situația a aproximativ 24.000 dintre acestea, analiză parțială în urma căreia s-a constatat că în 150 de cazuri se impune sesizarea instanțelor de judecată ca acestea să dea o pronunțări cu privire la eventuala încetare a pedepsei la data când va intra în vigoare Noul Cod penal sau în imediata apropiere a acestei date.

 

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro