Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
3 comentarii

Punctul pe „I”. Judecarea judecătorului
15.01.2014 | Dumitru-Virgil DIACONU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Sunt voci atât de puternice pentru judecarea judecătorului. Pentru ce? Nu pentru fapte de corupție, abuz în serviciu și altele asemănătoare, de care mă delimitez și spun că merită cu prisosință să fie ”judecat”. Pădure fără uscături nu găsești nicăieri.

Se cere însă ca judecătorul să răspundă pentru orice greșeală în actul de justiție ce ține de exercitarea zilnică, firească a atribuțiilor sale de serviciu. Dar, spuneți-mi: există vreo ”meserie” unde cel ce munceşte şi trudeşte este perfect? Iluzii!

Perfecțiunea nu poate exista. Și atunci, de ce ideea, din ce în ce mai inoculată, mai incisivă și vehementă ca magistratul să răspundă pentru ”judecata” sa, pentru munca sa zilnică dacă a greșit. Nu avem cum sa fim perfecți, numai ”Cel de Sus” – încă nu ne-am despărţit de sărbătorile de iarnă – e fără de greșeală.

Mai greșim și noi, pentru că suntem în primul rând oameni, mereu în competiție, în contracronometru cu timpul, cu ziua ce repede se afundă în noapte. În plus, mai avem atât de mult de studiat, de motivat, de redactat, atâtea și atâtea probleme profesionale, familiale, temperamentale, fiind mereu şi mereu antrenaţi într-un ritm de muncă deseori epuizant și sufocant.

În astfel de condiții nu poţi să nu greșești. Desigur, am în vedere o greșeală mai mică, nu una din crasă neglijență sau cu o totală rea credință, când categoric trebuie să răspunzi. Vorbesc așadar de greșelile inerente ce pot apărea în pronunțarea unei soluții, în munca de zi cu zi, ”strivit” sau ”sufocat” de dosare. Astfel de greșeli pot fi însă îndreptate prin exercițiul căilor de atac, și nu prin atac la persoana judecătorului exercitat pe cale penală sau civilă, iar dacă s-a dat o hotărâre definitivă sau irevocabilă „bună” pentru o parte, „rea” pentru cealaltă trebuie acceptată ca exprimând numai adevărul şi nimic mai mult.

Dacă în disputa dintre părţi, dintre stat şi inculpat, mai exact dintre procuror şi avocat ,îmi va ”tremura” mâna atunci când scriu o minută pentru că o pot greși și va trebui să plătesc pentru aceasta atunci, îmi pare rău să o spun, nu pot să fiu judecător. De pildă, ți-e teamă să arestezi o persoană importantă pentru că aceasta prin poziția și influența sa se poate întoarce împotriva ta sau a familiei tale. În astfel de situații, strecurându-se în exercițiul atât de intim al deliberării, în sufletul tău, teama că poți greși și că o să suporți consecințele atunci ”s-a dus” toată independența ta, cel mai sfânt și râvnit principiu câștigat de noi magistrații după anul de grație 1989.

Desigur, independența nu înseamnă ca magistratul să fie ”stăpânul” legii ci ”sclavul” ei, independența nefiind astfel un privilegiu al magistratului, ci un serviciu adus justițiabilului care vrea o soluție dreaptă și nu o soluție pronunțată sub presiune, sub influență, sub teamă, sub frică, ce poate fi astfel, oricând, nedreaptă.

De aceea consider că răspunderea magistratului nu poate fi avută în vedere pentru erori minore, oricând posibile în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu. Dar oare în producerea erorilor în actul de judecată, nu are o contribuție extrem de mare şi statul prin amalgamul de legi, de ordonanțe, de ordonanțe de urgență date unele peste altele, de pe-o zi pe alta, într-o avalanșă de prevederi noi ce atinge punctul maxim prin intrarea în vigoare a noilor coduri, și anume codul penal și de procedură penală?

Nu pot să înțeleg. Acum, în contextul atâtor provocări, schimbări fundamentale de instituții, de principii, cu atâtea interpretări firești într-un început de drum, unde greșeala fără voie poate fi la tot pasul, se mai pune ”pe tapet” și răspunderea magistratului. Văd parcă, totuşi, că n-ar mai fi deocamdată pe prim plan. O atare abordare dacă se doreşte în continuare cu prioritate ar fi o mare greşeală de oportunitate. De ce?

Aud în ultimul timp în rândul magistraților chiar și surprinzător mai tineri, un refren, o întrebare: Câți ani mai am până la pensie?

De ce acest calcul? Pentru că munca, dar mai ales răspunderea te apasă, te domină, te macină, ai vrea și tu ca tot omul să mai ai timp și pentru tine, pentru familia ta – dacă o mai poți avea – pentru sufletul tău.

Și atunci, cum munca ”crește”, mai ales cu intrarea în vigoare a noilor coduri, cum resursa umană ”stagnează” – n-am înțeles cum se poate face reformă fără oameni, fără bani – și de asemenea, cum în acest context se vrea necritic și tăios ca magistrații să răspundă în orice situații – atunci dați-mi voie să afirm că acei magistrați care au vârsta de pensionare vor pleca. Totodată și alții mai tineri, calculându-și anii până la pensie treptat vor pleca și ei.

Astfel dacă se va ”da” o lege prin care să fie ”judecaţi” judecătorii pentru orice greșeală veți vedea cum sistemul rămâne ”în gol”, un gol care cu greu se va ”umple” în timp. Vor pleca oamenii tocmai acum când e atâta nevoie de ei.

Sigur, chestiunea responsabilității magistratului, a judecării judecătorului se impune a fi discutată – nu se poate face abstracție de vocea publică – dar nu acum, ci altădată, pentru că nu este, în opinia mea, nici necesară și nici oportună.
Astăzi, prioritatea priorităţilor pentru aplicarea codurilor  este mărirea schemei de personal şi nu diminuarea! Acum când ”vin” codurile, judecarea judecătorului,trebuie să mai aştepte. Trebuie!

prof. univ. dr. Dumitru Virgil DIACONU
judecător, Curtea de Apel Piteşti

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti