« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 

Finantarea cu dobanda subventionata a operatorilor economici
10.08.2007 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

baniIn Monitorul Oficial nr. 541/8 august 2007, a fost publicata Hotararea nr. 29/2007 a Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari privind aprobarea Normelor de finantare cu dobanda subventionata a operatorilor economici, in numele si in contul statului (NI-FIN-06-I/0).

Reglementarea stabileste conditiile in care Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK – S.A. acorda operatorilor economici credite in lei cu dobanda subventionata, destinate cresterii competitivitatii acestora si sustinerii mediului de afaceri romanesc.

Normele mentionate instituie o schema de ajutor de stat sub pragul de minimis. Acordarea ajutoarelor de minimis sub forma subventiei de dobanda se face cu respectarea criteriilor prevazute de Regulamentul Comisiei Europene nr. 1998/2006.

Suma maxima a creditului pe care un operator economic il poate obtine pentru a beneficia de subventia de dobanda este echivalentul in lei al sumei de 1.500.000 de Euro.

Dobanda subventionata se acorda urmatoarelor tipuri de credit (de investitii/pe obiect): credit de dezvoltare pentru IMM in vederea finantarii proiectelor de investitii; credit pentru capitalul de lucru in vederea finantarii activitatii curente a IMM; microcredit pentru IMM pentru proiecte de investitii si/sau activitate curenta; credit pentru domenii prioritare destinat operatorilor ecomomici pentru finantarea proiectelor din domeniile prioritare de dezvoltare stabilite prin Legea nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK – S.A., republicata.

Potrivit hotararii, pentru a beneficia de finantare cu dobanda subventionata, operatorul economic trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii la data depunerii cererii de finantare:
– nu inregistreaza pierderi, conform rezultatelor financiare de la sfarsitul anului anterior solicitarii finantarii (acest criteriu nu se aplica in cazul IMM-urilor nou infiintate);
– nu inregistreaza capital propriu negativ, conform rezultatelor financiare de la sfarsitul anului anterior solicitarii finantarii (acest criteriu nu se aplica in cazul IMM-urilor nou infiintate);

– nu s-a instituit procedura insolventei prevazuta de legislatia in vigoare;
– nu se afla in litigiu, in calitate de parat, cu institutiille statului, inclusiv cu EXIMBANK;

– prezinta garantii colaterale pentru garantarea creditului solicitat, conform reglementarilor interne ale EXIMBANK, excluzand garantii ale statului s.a.

In Monitorul Oficial nr. 541/8 august 2007, a fost publicata Hotararea nr. 31/2007 a Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari privind aprobarea nivelului ratei de subventie si a plafonului initial alocat pentru finantarile cu dobanda subventionata.

Prin aceasta hotarare s-a aprobat alocarea unui plafon initial de 50 milioane lei pentru finantarile cu dobanda subventionata, din fondul prevazut la art. 10 lit. c) din Legea nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK – S.A., republicata.

Fondul mentionat mai sus este destinat stimularii operatiunilor de comert exterior, precum si pentru finantarea, cofinantarea si refinantarea activitatilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilitatilor de interes public, dezvoltare regionala, sustinere a activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocupare si formare a personalului, sustinere si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii si a tranzactiilor internationale.

De asemenea, a fost aprobat nivelul ratei de subventie de 5 puncte procentuale pentru finantarile cu dobanda subventionata.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: Content, Drept comercial | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD