« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
2 comentarii

CSM. Declarațiile lui Victor Ponta afectează independența justiției
16.01.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în ședința de joi, 16 ianuarie 2014, admiterea cererii de apărare a independenţei sistemului judiciar în raport de declaraţiile publice ale lui Victor Ponta, prim ministru al României şi ale lui Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, potrivit unui comunicat.

În cadrul ședinței, CSM a analizat rezultatele verificărilor Inspecției Judiciare cu privire la afirmațiile făcute de Victor Ponta în cadrul emisiunii ”Ora de vârf”, difuzată pe România TV, în data de 6 ianuarie 2014 și la cele făcute de Dan Șova în cadrul emisiunii ”iMPARȚIAL”, difuzată pe DigiTV, în data de 14 ianuarie 2014.

În urma verificărilor, Inspecția Judiciară a arătat că nu există indicii privind nerespectarea de către judecători a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor menţionate, iar în ceea ce privește activitatea procurorilor DNA, DIICOT și PICCJ a rezultat că nu există date care să sugereze că dosarele soluționate sau aflate în lucru au fost înregistrate ca urmare a unor solicitări formulate altfel decât în modalităţile prevăzute de lege.

În concluzie, Plenul CSM a hotărât că afirmațiile lui Victor Ponta, primul ministru al României, şi ale lui Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, prin natura şi impactul lor asupra opiniei publice, au produs o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a afectării independenţei acestuia. Astfel, a decis că cererile de apărare a independenţei sistemului judiciar formulate de Secţia pentru judecători, respectiv, pentru procurori a CSM, precum şi solicitarea vicepreşedintelui  ÎCCJ sunt  întemeiate şi a procedat la admiterea acestora.

 
Secţiuni: Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “CSM. Declarațiile lui Victor Ponta afectează independența justiției”

  1. Alfred PARASCHIV spune:

    CSM este total eronat!… Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casție și Justiție a hotărât că persoanele politice, chiar dacă sunt în funcții de demnitate în Stat, art. 35 din decretul lege 31/1954 nu au în fișa postului să coreleze vorba cu fapta (adică pot să spună ce vor!), chiar dacă prin acest lucru afectează justiția, induc în eroare investitorii producând neâncredere, prejudicii, dacă nu au trecut acest lucru în fișa postului pot spune ce vor, cu tote că declarațiile oficiale produc efecte juridice!
    https://www.juridice.ro/282993/despre-obligativitatea-corelarii-vorbelor-cu-faptele.html

  2. Florin RADU spune:

    Doar declaratiile lui Ponta?!…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD