
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că din coroborarea art. 4 şi art. 5 din Legea nr. 554/2004 rezultă că actele administrative exceptate de la controlul de legalitate pe calea acţiunii directe (actele administrative pentru modificarea sau desfiinţarea cărora se prevede o altă procedură judiciară) sunt exceptate şi de la controlul de legalitate pe calea excepţiei de nelegalitate. În speță, obiectul excepţiei de nelegalitate l-a reprezentat decizia de impunere ce a stat la baza emiterii somaţiei şi titlului executoriu, excepţie invocată în cadrul unei contestaţii la executare. Înalta Curte a precizat că decizia de impunere fiscală poate fi atacată în condiţiile art. 205 şi urm. C. proc. fisc., pe calea unei contestaţii fiscale, la organul fiscal competent şi doar decizia de soluţionare a contestaţiei poate fi atacată în faţa instanţei de contencios administrativ. Prin urmare, este inadmisibilă excepția de nelegalitate a deciziei de impunere, invocată de reclamantă. (Decizia nr. 5925 din 25 iunie 2013 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect excepţia de nelegalitate a deciziei de impunere fiscală)
Aflaţi mai mult despre acțiune directă, control de legalitate, Corina CIOROABĂ, excepţi de nelegalitate, Inalta Curte de Casatie si JustitieJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.