Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Simina Tănăsescu ref. referendumul pentru revizuirea Constituției
17.01.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. dr. univ. Simina Tănăsescu, director al Centrului de Drept Constituțional și Instituții Politice, a declarat în cadrul unui interviu pentru Ziare.com:

REF. organizarea referendumul pentru revizuirea Constituției: ”Din perspectivă națională, revizuirea Constituției ar putea suferi de o oarecare banalizare de vreme ce este finalizată cu prilejul unor alegeri organizate pentru un alt scop. În orice caz, nici alegerile europene și nici referendumul pentru revizuirea Constituției nu vor ieși câștigătoare dintr-un astfel de demers, iar a pune două tipuri atât de diferite de scrutin în antiteza nu cred să fie o idee foarte fericită.

Caracterul obligatoriu al referendumului pentru revizuirea Constituției are semnificații aparte legate de condițiile de cvorum și majoritate ce trebuie îndeplinite pentru validarea lui. Indiferent de criticile care i-au fost aduse, există o decizie a Curții Constituționale care obligă, cel puțin până aproape de finele acestui an (2014), la respectarea unui cvorum de jumătate plus unu din numărul total al cetățenilor cu drept de vot și la realizarea unei majorități favorabilă revizuirii de jumătate plus unu din numărul participanților la scrutin”.

Presupunând în mod optimist că proiectul de revizuire va fi finalizat și va intra în procedura menționată pe 23 ianuarie, dezbaterea publică va fi fost inexistentă, Curtea Constituțională se va afla sub presiune, iar cele două camere ale Parlamentului vor trebui să termine tot în mai puțin de 3 luni. Mie acest lucru îmi pare o provocare extremă. Poate că acesta ar fi principalul argument pentru care referendumul pentru revizuirea Constituției nu ar trebui neapărat să coincidă cu alegerile pentru Parlamentul European”.

REF. comsarea referendumului cu alegerile europarlamentare: ”La nivel european rolul Comisiei de la Veneția nu poate fi negat. Clasa politică din România este suficient de bună cunoscătoare a tuturor acestor aspecte și a fost anterior confruntată cu situații similare așa încât cred că dispune de maturitatea necesară pentru adoptarea unei poziții care să nu o pună într-o situație dificilă.

Faptul că există deja un precedent pentru nerespectarea acestor Linii directoare nu poate fi o justificare pentru repetarea situației, la fel cum conformarea obediență la orice și/sau toate îndrumările venite din partea forurilor internaționale nu este o soluție. Din câte știu Comisia de la Veneția a fost deja consultată cu privire la actualul proces de revizuire constituțională din România și un astfel de demers, proactiv, este cu siguranță binevenit.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti