Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Ploiești. Abuz în serviciu contra intereselor publice şi luare de mită. Începere urmărire penală
17.01.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Ploiești. Abuz în serviciu contra intereselor publice şi luare de mită. Începere urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au început urmărirea penală faţă de:
– A.T.Ş., în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi şef al Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei mun. Buzău, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj nepatrimonial pentru altul în formă continuată (36 acte materiale) şi luare de mită.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 20 iunie – 31 octombrie 2013, prin încălcarea, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu, învinuitul A.T.Ş. a întocmit personal sau a determinat alţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău să întocmească acte prin care s-a solicitat menţinerea nejustificată, în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Buzău, a unui condamnat.
Mai mult, a dispus scoaterea nejustificată a acestuia, din incinta Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv Buzău, sub pretextul derulării unor pretinse activităţi judiciare.
Ca urmare a acestor acțiuni, condamnatul și-a sărbătorit ziua de naștere cu prietenii și membrii familiei, a participat la petreceri, a avut acces la frizerul personal, etc.
Totodată, s-a reţinut că la data de 22 octombrie 2013, în scopul efectuării acelorași demersuri, învinuitul A.T.Ş. a primit de la condamnat, prin intermediul unui om de încredere de-al său, mai multe materiale de construcţie în valoare de 206,21 lei, care au fost utilizate la renovarea unei locuințe.

Prin demersurile efectuate, învinuitul A.T.Ş. a afectat activitatea unităţii de poliție pe care o deserveşte, prin aceea că acţiunea a fost derulată cu ignorarea specificului activităţii instituţiei, s-a desfășurat pe o lungă perioadă de timp, a inclus numeroase acte materiale, a implicat numeroase mijloace și persoane din rândul poliției şi a prejudiciat bugetul I.P.J. Buzău cu suma de 1.827,11 lei, reprezentând cheltuielile efectuate cu persoana privată de libertate în perioada 20 iunie – 31 octombrie 2013.

Învinuitului i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Față de învinuitul A.T.Ş. procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti