Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Bacău. Trafic de influență. Reținere


17 ianuarie 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA-Bacău. Trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău efectuează cercetări penale față de următorii:
B.M.D., administrator al SC ERG TERMROM SA Galați, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență;
F.-A., director în cadrul SC ERG TERMROM SA Galați, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
Compania Regională de Apă Bacău a organizat, în cursul anului 2012, o licitație pentru atribuirea contractului de lucrări „Reabilitarea Stației de tratare apă Cărăboaia”, în urma căreia a fost desemnată câștigătoare o asociere constituită din firma SC ERG TERMROM SA și o altă societate.
În perioada decembrie 2012-ianuarie 2013, inculpații B.M.D. și F.V.-A., în calitate de reprezentanți ai SC ERG TERMROM SA Galați, au pretins și primit de la administratorul celeilalte firme din asocierea câștigătoare a licitației (denunțător în cauză) suma de 10.000 euro, pretinzând că au influență asupra unor persoane din cadrul Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în vederea respingerii contestației formulate de un competitor care a pierdut licitația.
După soluționarea favorabilă a contestației la nivelul C.N.S.C., având în vedere că firma perdantă a formulat plângere la Curtea de Apel Bacău, inculpații B.M.D. și F.V.-A. au pretins și primit de la același denunțător suma de 15.000 euro, pretinzând că au influență asupra magistraților din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea respingerii plângerii.
În ambele situații cei doi l-au asigurat pe partenerul lor de asociere (denunțător în cauză) că vor contribui și ei cu aceleași sume de bani la influențarea deciziilor, în situațiile menționate.
Totodată, în luna aprilie 2013, inculpații B.M.D. și F.V.-A. i-au spus denunțătorului că decidenții din cadrul Companiei Regionale de Apă Bacău le-au pretins un procent de 7 % din valoarea contractului de lucrări atribuit, în valoare de aproximativ 17.000.000 lei, pentru semnarea și derularea contractului. Prin urmare, cei doi inculpați au solicitat și primit de denunțător o primă tranșă de 25.000 euro.
Începând cu luna octombrie 2013, inculpații B.M.D. și F.V.-A. i-au cerut partenerului lor de asociere sume de bani pentru a fi remise decidenților din cadrul companiei de apă, în vederea începerii executării contractului. Inițial, cei doi au pretins suma de 25.000 euro, iar ulterior, în luna decembrie 2013, suma de 70.000 euro, susținând că decidenții din cadrul companiei au solicitat toată suma stabilită inițial, înainte de începerea executării lucrărilor și nu la încasare (decontarea lucrărilor ce urmează a fi efectuate de asociere).
La data de 16 ianuarie 2014, cei inculpații B.M.D. și F.V.-A. au primit de la denunțător sumele de 88.000 lei și 575 euro, în scopul sus menționat.

La data de 17 ianuarie 2014, procurorii anticorupție au dispus reținerea celor doi inculpați pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Tribunalul Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică