Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

UE schimbă reglementările în domeniul achiziţiilor publice


20 ianuarie 2014 | Adina-Elena OPREA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Achizitii publice, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații, Transporturi

Parlamentul European a adoptat în cursul săptămânii trecute noile norme ale UE privind contractele de achiziţii publice şi de concesiune, cu scopul de a da mai multă valoare banilor atunci când autorităţile publice cumpără sau închiriază lucrări, bunuri sau servicii. Totodată, noile reglementări vor ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să liciteze şi să includă prevederi mai stricte privind subcontractarea.

Noua legislaţie, deja aprobată de Consiliul UE în iunie 2013, cuprinde un pachet legislativ format din trei directive şi un regulament care actualizează normele privind achiziţiile publice din UE şi stabilesc pentru prima dată standarde comune ale UE în materia contractelor de concesiune, stimulând concurenţa loială şi punând mai mult accent pe considerentele de mediu, pe aspectele sociale şi pe inovare.

Noile norme vor înlocui Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de lucrări, de bunuri şi de servicii și Directiva 2004/17/CE de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale.

Principiile care stau la baza noilor reglementări sunt următoarele:
– raportul calitate-preţ (valorificarea banilor): în cadrul procedurii de atribuire este introdus criteriul „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, care va pune capăt dictaturii preţului mai avantajos şi va pune accent pe raportul calitate-preţ;
– soluţii inovatoare;
– mai puţina birocraţie pentru ofertanţi şi un acces mai uşor pentru întreprinderile mici;
– reguli mai stricte privind subcontractarea;
– nu este forţată privatizarea întreprinderilor publice care furnizează servicii pentru public, statele membre fiind libere să aleagă modalitatea în care vor fi efectuate serviciile şi lucrările publice.

În perioada următoare, cele trei directive vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, conform regulilor europene, vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. După intrarea în vigoare, statele membre au la dispoziție un termen de 24 de luni pentru a transpune, în legislaţiile naţionale, prevederile noului pachet legislativ European.

Luând act de noul pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizițiile publice, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) salută iniţiativa Parlamentului European şi are în vedere reconfigurarea întregului cadru legislativ naţional în domeniul achiziţiilor publice.

:: Raport referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind achizițiile publice
:: Raport referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind accesul bunurilor și al serviciilor din țări terțe pe piața internă a achizițiilor publice a Uniunii și procedurile de sprijinire a negocierilor referitoare la accesul bunurilor și al serviciilor din Uniune pe piețele achizițiilor publice din țări terțe
:: Raport referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale

Adina Elena OPREA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică