Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
2 comentarii

Judecătoria Craiova. Procesul verbal contravenţional nu poate face dovada prin el însuşi a existenţei faptei reţinute în sarcina contravenientului


20 ianuarie 2014 | Andrei PAP
Secţiuni: Contencios contravențional, Jurisprudență Judecătorii, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Judecătoria Craiova, fiind chemată să soluţioneze o plângere contravenţională, a reţinut, ţinând cont de criteriile stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, că acuzaţia adusă petentului este o acuzaţie „penală” în sensul Convenţiei, iar acesta beneficiază, chiar şi în procedura contravenţională, de prezumţia de nevinovăţie.

În aceste condiţii, sarcina probei revine organului constatator şi nu petentului, iar procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nu poate face dovada prin el însuşi a existenţei faptei, a autorului acesteia şi a vinovăţiei acestuia, acesta fiind doar actul prin care o persoana este acuzată de săvârşirea contravenţiei.

În speţă, actele întocmite de organul constatator nu se coroborează cu niciun alt mijloc de probă, nefiind dovedite existenţa faptei, autorul acesteia şi vinovăţia acestuia, fapt pentru care instanţa a apreciat ca se impune anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei atacat, cu consecinţa exonerării petentului de plata amenzii. (Sentinţa civilă nr. 19048 din 9.12.2009 pronunţată de Judecătoria Craiova – pag. 123)

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro