Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Soluţionarea recursului pe o excepţie. Inadmisibilitatea contestaţiei în anulare


21 ianuarie 2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că din analiza dispozițiilor art. 318 teza a II-a C. proc. Civ. (art. 503 alin. 1 pct. 3 NCPC), cu privire la contestaţia în anulare, rezultă că acestea sunt aplicabile „în ipoteza în care instanţa respinge în totalitate sau admite în parte pe fond recursul, omiţând analizarea unor motive de recurs care ar fi putut permite admiterea în totalitate a acestuia, şi nu atunci când soluţionează recursul pe o excepţie, chiar dacă aceasta vizează însăşi condiţia motivării recursului, deoarece ar presupune reanalizarea şi rejudecarea excepţiei, ceea ce excede contestaţiei în anulare, care este o cale extraordinară de retractare pentru motivele limitativ prevăzute de lege”. Prin urmare, Înalta Curte a statuat că nu se poate ca pe calea contestaţiei în anulare, întemeiată pe dispoziţiile art. 318 teza a II-a C. proc. civ., formulată împotriva unei decizii în care a fost aplicată sancţiunea nulităţii recursului prevăzută de art. 3021 alin. (1) lit. c) C. proc. civ. (art. 486 alin. 1 lit. d) NCPC), să se invoce neanalizarea motivelor de recurs. (Decizia nr. 1525 din 9 aprilie 2013 pronunţată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect contestaţie în anulare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 years ago

ICCJ uita care a fost scopul instituirii contestatiei in anulare. Sa protejeze cumva un drept fundamental ocrotit si de CEDO? Si daca da, sa fie cumva articolul 6? Si daca da, de ce nu doreste ICCJ sa asigure aceasta protectie suplimentara si cu privire la exceptiile invocate? Sau alea nu fac parte dintr-un proces?

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro