BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Arbitraj
DezbateriCărţiProfesionişti

Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
Bucharest Arbitration Days 2019
Print Friendly, PDF & Email

Anularea metodologiilor de plata a remuneratiilor artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme

17.08.2007 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

fonograme
In Monitorul Oficial nr. 562 din 16 august 2007 au fost publicate doua decizii ale Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a IX-a civila si pentru cauze privind proprietatea intelectuala, nr. 115A si nr. 116A din 2 mai 2007 (completul: Alina Iuliana Tuca si Silvia Pana).

Deciziile au fost pronuntate ref. doua actiuni declansate de Societatea Romana de Televiziune si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale vizand anularea unor hotarari arbitrale, pronuntate de completul de arbitraj de pe langa Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (si a deciziilor directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor prin care s-a dispus publicarea in Monitorul Oficial a acestor hotarari arbitrale), prin care s-au stabilit:
– Metodologia privind remuneratia datorata artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme pentru radiodifuzarea, directa sau indirecta, a fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora de catre organismele de televiziune
– Metodologia privind remuneratia datorata artistilor interpreti sau executanti pentru radiodifuzarea repertoriului de prestatii artistice din domeniul audiovizual de catre organismele de televiziune.

Prin deciziile pronuntate de Curtea de Apel au fost anulate actele atacate, in virtutea principiului de drept: anularea actului initial, primar, atrage dupa sine anularea actelor subsecvente, datorita legaturii lor juridice cu primul.

Astfel, potrivit rationamentului Curtii, metodologiile pentrun plata remuneratiilor, mentionate mai sus, se elaboreaza in cadrul unei proceduri in doua etape: prima etapa consta in negocierea in cadrul unei comisii de negociere, stabilite prin decizia directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. A doua etapa intervine in cazul in care esueaza aceste negocieri si presupune stabilirea metodologiilor prin hotarare arbitrala. Insa, in speta, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila a fost anulata decizia anterioara a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, prin care s-au desemnat comisia de negociere, pentru motivul ca nu s-a stabilit o singura comisie, asa cum cerea legea, ci opt comisii. Asadar, de vreme ce decizia de infiintare a comisiei, ce a declansat prima etapa, este nula, rezulta ca toate actele emise in etapa a doua – hotararea arbitrala si decizia de publicare a acesteia in Monitorul Oficial – sunt la randul lor lovite de nulitate.

Pentru STIRI.JURIDICE, SAVESCU SI ASOCIATII

Abonare newsletter

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week