« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Anularea metodologiilor de plata a remuneratiilor artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme
17.08.2007 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

fonograme
In Monitorul Oficial nr. 562 din 16 august 2007 au fost publicate doua decizii ale Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a IX-a civila si pentru cauze privind proprietatea intelectuala, nr. 115A si nr. 116A din 2 mai 2007 (completul: Alina Iuliana Tuca si Silvia Pana).

Deciziile au fost pronuntate ref. doua actiuni declansate de Societatea Romana de Televiziune si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale vizand anularea unor hotarari arbitrale, pronuntate de completul de arbitraj de pe langa Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (si a deciziilor directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor prin care s-a dispus publicarea in Monitorul Oficial a acestor hotarari arbitrale), prin care s-au stabilit:
– Metodologia privind remuneratia datorata artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme pentru radiodifuzarea, directa sau indirecta, a fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora de catre organismele de televiziune
– Metodologia privind remuneratia datorata artistilor interpreti sau executanti pentru radiodifuzarea repertoriului de prestatii artistice din domeniul audiovizual de catre organismele de televiziune.

Prin deciziile pronuntate de Curtea de Apel au fost anulate actele atacate, in virtutea principiului de drept: anularea actului initial, primar, atrage dupa sine anularea actelor subsecvente, datorita legaturii lor juridice cu primul.

Astfel, potrivit rationamentului Curtii, metodologiile pentrun plata remuneratiilor, mentionate mai sus, se elaboreaza in cadrul unei proceduri in doua etape: prima etapa consta in negocierea in cadrul unei comisii de negociere, stabilite prin decizia directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. A doua etapa intervine in cazul in care esueaza aceste negocieri si presupune stabilirea metodologiilor prin hotarare arbitrala. Insa, in speta, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila a fost anulata decizia anterioara a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, prin care s-au desemnat comisia de negociere, pentru motivul ca nu s-a stabilit o singura comisie, asa cum cerea legea, ci opt comisii. Asadar, de vreme ce decizia de infiintare a comisiei, ce a declansat prima etapa, este nula, rezulta ca toate actele emise in etapa a doua – hotararea arbitrala si decizia de publicare a acesteia in Monitorul Oficial – sunt la randul lor lovite de nulitate.

Pentru STIRI.JURIDICE, SAVESCU SI ASOCIATII

 
Secţiuni: Arbitraj, Content, Dreptul proprietatii intelectuale | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD