Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Procuror cercetat pentru fapte de corupție. Percheziții domiciliare. UPDATE: Arestare preventivă
23.01.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

23 ianuarie 2014: Procurorii au formulat propunerea de înlocuire a măsurii obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile cu măsura arestării pentru 30 de zile a inculpatului H.C., prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița (în prezent suspendat din funcție). Propunerea a fost înaintată Curții de Apel București.

Propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că, pe parcursul a 24 de ore, inculpatul a încălcat obligațiile ce fuseseră instituite în sarcina sa, prin aceea că a luat legătura cu martorii și a încercat să își procure înscrisuri pe care să le folosească în apărarea sa.

:: sursa: www.pna.ro

***

22 ianuarie 2014: La data de 21 ianuarie 2014, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura obligătorie de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile față de inculpatul H.C., prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, potrivit unui comunicat.

Reamintim că inculpatul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, trafic de influență și instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

***

21 ianuarie 2014: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au început urmărirea penală faţă de H.C., prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea următoarelor infracțiuni concurente:
– șantaj;
– trafic de influență;
– instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice;

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 19 mai 2013 – ianuarie 2014, învinuitul H.C., uzând de prerogativele conferite de funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, l-a constrâns, prin amenințare, pe un administrator al unei societăți comerciale din Slobozia, să îi livreze „cu discount” materiale de construcție necesare finalizării imobilului personal pe care îl deține pe raza județului Ialomița.
Materiale de construcție, precum și manopera unor lucrări pentru edificarea aceluiași imobil au fost pretinse și primite și de la un alt administrator de firmă.
În acest sens, învinuitul H.C. a lăsat să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, în scopul evitării instituirii unor măsuri asigurătorii și dispunerii unei soluții favorabile într-un dosar penal în care administratorul și societatea acestuia, au calitatea de învinuiți.
În cursul lunii aprilie 2013, învinuitul H.C., cu intenție, i-a determinat pe doi polițiști din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Fetești, județul Ialomița, să nu aplice măsurile legale, respectiv, constituirea unui dosar penal, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de conducere a unui autoturism pe drumurile publice faţă de o persoană care avea în sânge o îmbibație alcoolică peste limita legală.
Urmare a faptului că, cei doi polițiști nu au dat curs actelor de instigare exercitate de procurorul H.C., acesta din urmă i-a constrâns, amenințându-i cu mutarea de la locul de muncă, în scopul finalizării favorabile a dosarului respectiv, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fetești.

Învinuitului H.C. i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

***

21 ianuarie 2014: Secția pentru procurori a CSM a încuviințat în ședința de luni, 20 ianuarie 2014, percheziţia domiciliară şi la sediul parchetului a învinuitului C.H. – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul din Slobozia, potrivit unui comunicat.

Solicitarea a fost prezentată de către Direcția Națională Anticorupție care efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție de către procurorul în cauză.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti