Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Aplicarea în timp a legii civile în cazul contractelor cu executare succesivă
23.01.2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul contractelor cu executare succesivă, aplicarea principiului „tempus regit actum”, pentru succesiunea legilor civile în timp, are ca efect faptul că fiecare dintre prestaţiile succesive executate şi fiecare dintre obligaţiile asumate în cadrul contractului sunt guvernate de reglementările în vigoare la momentul executării, obligaţiile reciproce executându-se succesiv (în timp). Prin urmare, chiar dacă un contract cu executare succesivă este guvernat de o lege, efectele, respectiv executarea prestaţiilor succesive pot fi guvernate de o altă lege, în funcţie de legea în vigoare la fiecare dintre aceste momente. În speţă, în cazul unui contract de închiriere, s-a pus problema dacă totalul penalităţilor de întârziere izvorâte după luna iulie 2009, moment la care a intrat în vigoare Legea nr. 246/2009, pot depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, în condiţiile în care acest act normativ a abrogat dispoziţiile Legii nr. 469/2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale, care limitau dreptul la penalizări de întârziere nestipulate expres. Înalta Curte a statuat că „drepturile şi obligaţiile născute după luna iulie 2009 nu pot fi guvernate de legea abrogată, în speţă, de prevederile Legii nr. 469/2002, fiind lipsit de orice temei juridic a se acredita ideea că efectelor ulterioare ale unui contract cu executare succesivă li se vor aplica prevederile unei legi abrogate”. (Decizia nr. 2449 din 19 iunie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenții)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate