Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CSM ref. progresele înregistrate de România în cadrul MCV
23.01.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității miercuri, 22 ianuarie 2014, un comunicat cu privire la Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu asupra progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Comunicatul integral:
– Raportul dat publicităţii la 22 ianuarie 2014, reprezintă o evaluare obiectivă a evoluţiilor înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Este demn de subliniat că perioada de referinţă este una mai mare de un an, Comisia analizând evoluţiile nu doar de la precedentul Raport, publicat la 30 ianuarie 2013, ci şi de la Raportul dat publicităţii la 18 iulie 2012.
– Ca şi în ultimele rapoarte, Comisia Europeană constată menţinerea track-recordului pozitiv la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Public în general, şi al Agenţiei Naţionale de Integritate şi salută rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii în îndeplinirea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, dar şi în eficientizarea sistemului judiciar, formarea magistraţilor şi a grefierilor, precum şi practica disuasivă a Secţiilor CSM în materie disciplinară.
– Se impune a fi subliniat că referirile la CSM sunt pozitive. De exemplu: „CSM este principalul apărător al independenţei justiţiei şi şi-a îndeplinit misiunea de o manieră sistematică şi profesionistă” (pagina 3, ultimul paragraf din versiunea în limba engleză); „ca urmare a criticilor CSM, s-a desfăşurat o a doua procedură (de numire), mai consensuală” (pagina 4 final și pagina 5); „atât din punctul de vedere al formării profesionale, cât şi al publicării hotărârilor judecătoreşti motivate, Înalta Curte şi CSM au luat măsuri importante, inclusiv prin acordarea accesului tuturor judecătorilor şi grefierilor la hotărârile altor instanţe din ţară” (pagina 6); „CSM şi-a reafirmat politica sa de toleranţă zero în combaterea problemelor de integritate în cadrul sistemului judiciar” (pagina 7, paragraful 3); menţionarea indirectă a conflictului de natură constituţională iniţiat de CSM ca urmare a nerespectării de către Senat a unei hotărâri judecătoreşti definitive și irevocabile (pagina 4, paragraful 3); menţionarea poziţiei corecte CSM în contextul modificărilor promovate în Parlament în decembrie 2013.
– Totodată, un alt aspect edificator pentru progresele înregistrate de CSM în cadrul MCV este reprezentat de faptul că Raportul din acest an conţine un număr redus de recomandări a căror implementare revine CSM, marea majoritate fiind adresate Legislativului şi Executivului.
– Recomandările adresate puterilor legislativă şi executivă urmăresc consolidarea în continuare a rolului CSM. De asemenea, şi celelalte recomandări sunt benefice CSM şi sistemului judiciar în ansamblu.
– Spre deosebire de alte rapoarte anterioare, nu există recomandări adresate exclusiv CSM, recomandările privind reforma judiciară implicând colaborarea inter-instituțională a tuturor actorilor cu atribuții în gestionarea sistemului judiciar.
– Salutăm faptul că progresele CSM şi ale sistemului judiciar în ansamblu au fost reflectate de o manieră obiectivă şi cuprinzătoare în Raport.
– Salutăm recomandările a căror implementare va contribui decisiv la consolidarea rolului constituţional al CSM de garant al independenţei justiţiei şi va preveni orice interferenţă sau atac la adresa independenţei justiţiei. În mandatul actualei conduceri a Consiliului, vom urmări îndeplinirea acestor recomandări şi a obiectivelor pe care ni le-am propus, atât pentru întărirea capacităţii instituţionale a CSM, cât şi pentru eficientizarea sistemului judiciar.
– Măsurile propuse de Comisie sunt în consonanţă cu obiectivele CSM şi cu nevoile sistemului judiciar românesc, în vederea asigurării sustenabilităţii si a ireversabilităţii reformei judiciare în România, întărirea statutului judecătorului şi procurorilor, şi a consolidării statului de drept şi a supremaţiei legii.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.