Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Receptarea Convenției Europene a Drepturilor Omului în dreptul național. Detalii teme, aspecte practice abordate în cadrul prelegerilor și dezbaterilor
23.01.2014 | JURIDICE.ro, Doru PĂDURARIU

JURIDICE - In Law We Trust

Stimați profesioniști ai dreptului,

Vă invit să participați la conferința interactivă Receptarea Convenției Europene a Drepturilor Omului în dreptul național ce va avea loc sâmbătă, 25 ianuarie 2014, la Băile Olănești. 

Conferința își propune să abordeze sistemul judiciar român, legislația civilă și penală internă cât și jurisprudența instanțelor interne, toate tratate și dintr-o perspectivă CEDO.

Prin urmare, evenimentul va avea o abordare pragmatică, aspect stabilit prin discuții prealabile cu fiecare speaker în parte, astfel încât să răspundă nevoilor dvs. de informare și cerințelor practicii.

Veți găsi în prezentările invitaților noștri, cât și în dezbaterile la care vă invităm să participați activ, multe soluții și idei pentru apărările de care aveți nevoie în activitatea practică.

Parte din temele și subpunctele acestora, ce vor fi abordate de invitați, le găsiți atașate precum și pe JURIDICE.ro.

Există posibilitatea stabilirii unei taxei de participare reduse pentru membrii aceleiași organizații (barou/SCA).

Fiecare participant își va putea extinde sau perfecționa domeniile de practică pe baza informațiilor asimilate la această conferință, susținută de experți în domeniile anunțate ca obiect al tematicii.

Câteva dintre întrebările care își vor găsi răspunsul în cadrul acestei conferințe:

1. Vreți să aflați cum trebuie redactată și motivată o plângere la CEDO? Față de rigorile de formă aplicabile plângerii, doriți să aflați cum să o redactați astfel încât să aibă șanse de admisibilitate? Vreți să aflați noile reglementări ale Regulamentului CEDO aplicabile memoriului introductiv adresat Curții Europene?
Dl. prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan
 vă va explica toate aceste detalii și va răspunde întrebărilor dvs., de aceasta dată doar în calitate de expert în domeniu, eliberat de rigorile statutului de judecător la CEDO avut anterior.

2. Anul acesta va fi reluată la CEDO procedura în cauza pilot Atanasiu c. României.
Vreți să cunoașteți care ar putea fi abordarea de către Curtea Europeană a problemelor legate de proprietate din practica instanțelor române, în raport de Legea nr. 165/2013?
Ce efect ar avea hotărârea finală în cauza pilot mai sus menționată asupra proceselor în materia legilor fondului funciar și a celor întemeiate pe Legea nr. 10/2001?
Este conformă noua legislație în această materie cu cerințele Curții Europene din hotărârea-pilot? Consecințe. Aspecte practice.
Veți putea afla toate răspunsurile la întrebările dvs. și ale clienților dvs., în raport de care să vă adaptați alegerea căilor de acțiune, din prezentarea profesorului Bîrsan la conferința de sâmbătă.

3.Vreți să aflați care sunt noile reglementări din Noul Cod de procedură penală în domeniul administrării probelor, explicate de unul din membrii Comisiei de redactare a Codurilor în materie penală? Vreți să aflați dacă respectă aceste noi reglementări standardele europene în materia dreptului la un proces echitabil?

Prelegerea și explicațiile dlui dr. Mihail Udroiu vă vor lamuri sub acest aspect. Calitatea sa de formator al INM va oferi o perspectivă egală cu cea a magistraților din punctul de vedere al modului de pregătire al avocaților și al asimilării noțiunilor noilor Coduri în materie penală.

4.Vreți să aflați în ce măsură contestația privind tergiversarea procesului și ansamblul noilor reglementări din Codul de procedură civilă sunt conforme standardului convențional impus de art. 13 din CEDO? Vreți să aflați soluții practice ale asigurării dreptului la un remediu efectiv pentru depășirea termenului rezonabil al procedurilor?

D-na Beatrice Ramașcanu va răspunde la aceste probleme care îi frământă pe profesioniști, confruntați cu realitatea practică în care noțiunea „de îndată” utilizată de NCPC în ceea ce privește verificarea dosarului se transformă într-un „termen administrativ” de luni de zile, stabilit printr-o hotărâre a CSM, neconformă cu NCPC.

5. Vreți să aflați ce jurisprudență recentă a CEDO privind administrarea probelor testimoniale puteți invoca în procesele penale și care sunt prevederile noului Cod de procedură penală în materia probelor?  
Conf. univ. dr. Radu Chiriță – un reputat practician, care este deopotrivă unul din specialiștii români în materia CEDO, va clarifica această chestiune.

6. Vreți să primiți explicații de la un avocat și profesor al Facultății de Drept din București privind sancțiunile procedurale-penale aplicate prin prisma Convenției Europene a Drepturilor Omului?
Dl. dr. Petruț Ciobanu – cunoscut dvs. și de la alte conferințe – va fi alături de noi cu multe exemple din activitatea sa practică.

Conferința, a cărei organizare este planificată de câteva luni de zile, își propune să ofere practicienilor cele mai avizate răspunsuri la întrebările pe care le au. În acest sens, organizatorii s-au asigurat că invită speakeri de renume, cu o bogată experiență în domeniu, ce cu greu pot fi reuniți sub același acoperiș din cauza programului lor încărcat. Astfel, evenimentul se prezintă ca o oportunitate ce nu trebuie ratată.

Cu toții veți pleca mai îmbogățiți profesional de la o astfel de manifestare.

Nu în ultimul rând, stațiunea Băile Olănești și locația de desfășurare oferă posibilitatea îmbinării utilului cu plăcutul, în sensul asigurării unui week-end relaxant într-un aer sănătos și într-un peisaj deosebit, putând fi făcute și excursii la punctele  de interes turistic ale județului.

Va așteptăm!

Doru PĂDURARIU
Directorul Editurii Hamangiu

Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO