Varia
JURIDICE

Președintele ICCJ ref. Raportul MCV


24 ianuarie 2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecător dr. Livia Doina Stanciu, președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a susținut joi, 23 ianuarie 2014, o declarație de presă cu privire la Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Livia Doina Stanciu: ”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicat la data de 22 ianuarie 2014. În cadrul Raportului au fost evidenţiaţi paşii făcuţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, faţă de recomandările formulate în ultimele rapoarte publicate de Comisie.

Au fost remarcate eforturile făcute de instanţa supremă în direcţia unificării şi armonizării practicii judiciare la nivel naţional, în contextul intrării în vigoare a noilor Coduri, inclusiv prin accelerarea ritmului de publicare a jurisprudenţei, punându-se accentul pe consolidarea, în viitor, a rolului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Raportul reţine, de asemenea, importanţa noului instrument juridic al sesizării instanţei supreme în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care va contribui substanţial la uniformizarea jurisprudenţei, prin pronunţarea unor hotărâri obligatorii pentru instanţe cu privire la chestiunea de drept dezlegată. Comisia a evidenţiat, în această direcţie, preocuparea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a asigura suportul tehnic necesar formulării încheierilor de sesizare, punând la dispoziţia instanţelor un Ghid de îndrumare.

De asemenea, Comisia a reţinut o evoluţie reală în sensul accelerării soluţionării cauzelor de corupţie la nivel înalt.

În considerarea recomandărilor Comisiei Europene, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va continua eforturile pentru asigurarea uniformităţii jurisprudenţei la nivel naţional, inclusiv prin noile instrumente procedurale, pentru întărirea rolului de instanţă de casaţie şi îndeplinirea obiectivelor ce îi revin în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro