BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Arbitraj
DezbateriCărţiProfesionişti

Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
Bucharest Arbitration Days 2019
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Bucuresti a modificat metodologia privind remuneratia datorata de organismele de gestiune colectiva artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme

23.08.2007 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial nr. 572 din 21 august 2007 a fost publicata Decizia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor privind publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Deciziei civile nr. 23.A/05.02.2007 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a IX-a civila si pentru cauze privind proprietatea intelectuala (completul: Georgeta Stegaru si Viorel Voineag).

Hotararea este foarte interesanta.

Curtea de Apel Bucuresti admite apelul formulat de Societatea Romana de Radiodifuziune si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale si schimba in parte Hotararea arbitrala din 10 aprilie 2006, pronuntata de Completul de arbitraj de pe langa Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, avand ca obiect stabilirea formei finale a metodologiei privind remuneratia datorata artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme pentru radiodifuzarea fonogramelor publicate in scop comercial ori a reproducerilor acestora de catre organismele de radiodifuziune.

Este remarcabil rationamentul prin care instanta a respins exceptia nulitatii apelului. Astfel, a fost invocata exceptia nulitatii apelului declarat de ARCA pentru motivul ca cererea fusese depusa direct la Curtea de apel, iar nu la ORDA, adica la instanta a carei hotarare se ataca, asa cum dispune art. 288 alin. 2 C.pr.civ. Curtea analizeaza variantele de interpretare a dispozitiilor legale incidente si conchide ca redactarea textelor incidente din Legea nr. 8/1996 este defectuoasa, existand argumente serioase care sa determine partile sa considere ca cererea de apel se poate depune direct la instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze apelul. Fata de neclaritatea textelor legale, curtea apreciaza ca anularea apelului ar constitui o atingere a dreptului de acces efectiv la o instanta. Curtea aduce in sprijin si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, potrivit careia neclaritatea unor acte poate constitui un obstacol in calea liberului acces la justitie.

Curtea de apel mai arata ca nici in ipoteza in care interpretarea textelor legale incidente ar fi lipsita de orice echivoc, in sensul ca cererea s-ar depune la ORDA, nu se poate aplica sanctiunea nulitatii apelului, intrucat nu se intrevede scopul legitim al sanctiunii nulitatii. Astfel, in cazul apelului exercitat impotriva unei hotarari pronuntate de o instanta din cadrul sistemului instantelor judecatoresti, scopul depunerii cererii pentru exercitarea caii de atac la instanta a carei hotarare se ataca este foarte clar: asigurarea bunei-administrari a justitiei (se verifica termenele, se asigura trimiterea dosarului la instanta care solutioneaza calea de atac, se verifica ramanerea definitiva a hotararii, se realizeaza statistici judiciare). Acest scop nu se regaseste in cazul din speta. De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca nicaieri legea nu prevede obligatia ORDA de a trimite dosarul catre curtea de apel care solutioneaza apelul impotriva hotararii arbitrale.

Pentru STIRI.JURIDICE, SAVESCU SI ASOCIATII

Abonare newsletter

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week