Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 11/2013: Unele particularități referitoare la depășirea limitelor legitimei apărări | Alexandru Roman
27.01.2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Alexandru Roman, masterand, Facultatea de drept, Universitatea din București, a publicat, în Revista Dreptul nr. 11/2013, articolul Unele particularități referitoare la depășirea limitelor legitimei apărări.

În prezentul articol, autorul prezintă legitima apărare și depășirea acesteia prin prisma noului Cod penal, a jurisprudenței și a notelor proprii, subliniind controversele teoretice și practice întâlnite, precum și aspectele referitoare la particularitățile și dificultățile ce reies din diferența între litera legii și aplicarea ei. Totodată, autorul compară provocarea, în cazul căreia o persoană acționează în urma unui eveniment provocator, sfidător sau jignitor, fără a fi în pericol, cu depășirea limitelor legitimei apărări, care constă în acțiunea unei persoane aflată într-o situație primejdioasă, conchizând că pericolul social pe care îl reprezintă cel ce acționează depășind limitele legitimei apărări și cel ce a fost provocat este diferit, fapt ce reiese din disponibilitatea și ușurința cu care unul trece la executarea unui act infracțional față de celălalt.

În urma analizei, autorul propune, de lege ferenda, modificarea conținutului art. 75 alin. (1) lit. b) din noul Cod Penal astfel: „b) depășirea limitelor legitimei apărări. Depășește limitele legitimei apărări cel care, aflat în starea de legitimă apărare în sensul art. 19 alin. (2) și art. 26 alin. (1) C. pen., a întrecut proporția dintre atac și apărare, fără însă să se afle într-o stare de tulburare, temere sau emoție.”

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti