Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Dreptul nr. 11/2013: Unele particularități referitoare la depășirea limitelor legitimei apărări | Alexandru Roman
27.01.2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

JURIDICE - In Law We Trust

Alexandru Roman, masterand, Facultatea de drept, Universitatea din București, a publicat, în Revista Dreptul nr. 11/2013, articolul Unele particularități referitoare la depășirea limitelor legitimei apărări.

În prezentul articol, autorul prezintă legitima apărare și depășirea acesteia prin prisma noului Cod penal, a jurisprudenței și a notelor proprii, subliniind controversele teoretice și practice întâlnite, precum și aspectele referitoare la particularitățile și dificultățile ce reies din diferența între litera legii și aplicarea ei. Totodată, autorul compară provocarea, în cazul căreia o persoană acționează în urma unui eveniment provocator, sfidător sau jignitor, fără a fi în pericol, cu depășirea limitelor legitimei apărări, care constă în acțiunea unei persoane aflată într-o situație primejdioasă, conchizând că pericolul social pe care îl reprezintă cel ce acționează depășind limitele legitimei apărări și cel ce a fost provocat este diferit, fapt ce reiese din disponibilitatea și ușurința cu care unul trece la executarea unui act infracțional față de celălalt.

În urma analizei, autorul propune, de lege ferenda, modificarea conținutului art. 75 alin. (1) lit. b) din noul Cod Penal astfel: „b) depășirea limitelor legitimei apărări. Depășește limitele legitimei apărări cel care, aflat în starea de legitimă apărare în sensul art. 19 alin. (2) și art. 26 alin. (1) C. pen., a întrecut proporția dintre atac și apărare, fără însă să se afle într-o stare de tulburare, temere sau emoție.”

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.