Dreptul nr. 11/2013: Unele particularități referitoare la depășirea limitelor legitimei apărări | Alexandru Roman
27 ianuarie 2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVANAlexandru Roman, masterand, Facultatea de drept, Universitatea din București, a publicat, în Revista Dreptul nr. 11/2013, articolul Unele particularități referitoare la depășirea limitelor legitimei apărări.
În prezentul articol, autorul prezintă legitima apărare și depășirea acesteia prin prisma noului Cod penal, a jurisprudenței și a notelor proprii, subliniind controversele teoretice și practice întâlnite, precum și aspectele referitoare la particularitățile și dificultățile ce reies din diferența între litera legii și aplicarea ei. Totodată, autorul compară provocarea, în cazul căreia o persoană acționează în urma unui eveniment provocator, sfidător sau jignitor, fără a fi în pericol, cu depășirea limitelor legitimei apărări, care constă în acțiunea unei persoane aflată într-o situație primejdioasă, conchizând că pericolul social pe care îl reprezintă cel ce acționează depășind limitele legitimei apărări și cel ce a fost provocat este diferit, fapt ce reiese din disponibilitatea și ușurința cu care unul trece la executarea unui act infracțional față de celălalt.
În urma analizei, autorul propune, de lege ferenda, modificarea conținutului art. 75 alin. (1) lit. b) din noul Cod Penal astfel: „b) depășirea limitelor legitimei apărări. Depășește limitele legitimei apărări cel care, aflat în starea de legitimă apărare în sensul art. 19 alin. (2) și art. 26 alin. (1) C. pen., a întrecut proporția dintre atac și apărare, fără însă să se afle într-o stare de tulburare, temere sau emoție.”