« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 
2 comentarii

Tribunalul Sălaj. Utilizarea mijloacelor tehnice de înregistrare aflate în dotarea organului constatator pentru dovedirea vinovăţiei contravenientului
27.01.2014 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Tribunalul Sălaj, respingând recursul formulat în cauză, a decis că prima instanţă în mod corect a admis plângerea contravenţională, subliniind că aplicarea prezumţiei de nevinovăţie profită contravenientului nu agentului constatator, care trebuie să dovedească cele reţinute în sarcina unei persoane prin procesul verbal  de contravenţie, prin mijloace tehnice de înregistrare care au intrat în dotarea poliţiei. Dacă s-ar răsturna sarcina probei, aşa cum susţine intimatul în motivele de recurs, ar însemna impunerea arbitrariului, ceea ce ar constitui un pericol grav pentru statul de drept. Prima instanţă a făcut o evaluare corectă a jurisprudenţei CEDO, a stării de fapt, a sistemului probator şi a aplicat legal principiul nevinovăţiei de care se bucura contravenientul, astfel că hotărârea pronunţată este legală şi temeinică. (Decizia civilă nr. 1088 din 29 octombrie 2009 pronunţată de Tribunalul Sălaj)

NOTĂ:

Amintim că în practică se întâmplă foarte des ca agentul constatator, deşi deţine în dotare mijloace tehnice de înregistrare FOTO/VIDEO, având astfel posibilitatea de a face dovada săvârşirii contravenţiei reţinute în procesul verbal contravenţional (e.g., în cazul contravenţiilor de oprire/staţionare în loc nepermis etc.), preferă să nu le utilizeze, iar în situaţia formulării unei plângeri contravenţionale, se prevalează de prezumţia relativă de legalitate şi de adevăr a celor consemnate în actul sancţionator atacat şi se invocă faptul că s-a făcut o constatare ex propiis sensibus de către un agent al statului aflat în exerciţiul funcţiunii, în pofida faptului că acuzaţia adusă prin procesul verbal contravenţional putea şi chiar trebuia susţinută cu mijloace de probă temeinice.

Andrei PAP

 
Secţiuni: C. contravențional, Jurisprudență Tribunale, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Tribunalul Sălaj. Utilizarea mijloacelor tehnice de înregistrare aflate în dotarea organului constatator pentru dovedirea vinovăţiei contravenientului”

  1. Vasile BLOJ spune:

    Frumos si util articol, multumim domnule Andrei Pap.

  2. Marian PRIOTEASA spune:

    Sunt in proces cu politia locala pt ridicarea masinii de 3 ani.am castigat irevocabil nulitatea pr vb de ridicare dar la recurs se resping daunele pt lipsa de folosinta motivat de existenta unei fotografii a politiei cf careia la data ridicaarii masina nu corespundea d p d v tehnic.problema este ca respectiva foto a fost pusa la disp expertului auto dupa doi ani si nu face parte din setul de fotografii depus la fond odata cu intampinarea.pe de alta parte nici un element vizual nu face dovada unei stari tehn necoresp sau ca foto a fost realiz la da taa ridicarii sau ca foto infatiseaza masina in litigiu,aceasta fiind singura si de altfel prezumtiva dovada retinuta de instanta.intreb daca legea nu prevede autorizarea metrologica a mijlocului tehnis de proba si in acest caz pt ca doar la radar am gasit aceasta prev.e vorba totusi despre singura dovada pt care pierd daunele dupa TREI ANI DE CAND MASINA MEA A FOST RIDICATA. pe de alta parte instanta ignora ca lipsa de folosinta nu se rezuma doar la a merge masina ci si la alte forme de folosinta cum ar fi vanzarea programul rabla etc posibilitati de care am fost lipsit dupa ridicarea masinii aceasta fiind si acul la ei.rog consiliere spete sfaturi etc multumesc [Comentariu inadecvat, încalcă Politica JURIDICE.ro: https://www.juridice.ro/politica%5D

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD