Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Renunțarea salariatului la drepturile sale. Limitele art. 38 din Codul muncii
27.01.2014 | Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Nu exista consens doctrinar in privinta drepturilor cu privire la care joaca interdictia de renuntare, stabilita de art. 38 C muncii, si, implicit, in privinta campului de aplicare al textului mentionat. Redam mai jos cateva adnotari.

Art. 38 C. muncii nu consacra teoria drepturilor castigate; cu alte cuvinte, textul nu interzice partilor acordul cu privire la un nivel al drepturilor inferior celui stabilit prin negocierea individuala anterioara a acestora, ci interzice stabilirea drepturilor sub nivelul celui recunoscut de lege sau contractul colectiv de munca incident. (Al. Athanasiu, M. Volonciu, L. Dima, O. Cazan, Codul muncii: comentariu pe articole, vol. I, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007, p. 190)

Interdictiile stipulate de art. 38 din Codul muncii vizeaza drepturile stabilite prin acte normative, indiferent de tipul lor, precum si prin contractele colective de munca. Prin urmare, este posibila modificarea in sens inferior a drepturilor instituite prin contractul individual de munca numai daca prin aceasta nu se aduce atingere nivelulului drepturilor stabilite prin negocieri colective. (Valeriu Zanfir, Raspunderea patrimoniala a salariatilor si functionarilor publici, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2005, p. 95-103)

Interdictia de a renunta la drepturile conferite de lege include nu numai drepturile consacrate prin acte normative, ci si pe cele stabilite prin negocieri colective sau individuale. (Serban Beligradeanu, Corelatii intre Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator si dreptul muncii, in Dreptul nr. 10/2006, p. 88)

Art. 38 instituie interdictia renuntarii de catre salariat, atat la drepturile care ii sunt fixate prin lege, cat si la drepturile nascute din contractul individual sau colectiv de munca. Exigentele economiei de piata ar fi reclamat o formulare mai restrictiva a textului, in sensul stabilirii interdictiei de renuntare doar la drepturile stabilite prin lege. (Ovidiu Macovei, Continutul contractului individual de munca, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004, p. 75-76, Aurelian Gabriel Uluitu, Consideratii referitoare la anumite optiuni ale practicii judiciare, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2010, http://legal.sintactonline.ro, Monica Gheorghe, Medierea conflictelor de drepturi, in Revista romana de dreptul muncii nr. 6/2010, http://legal.sintactonline.ro)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO  www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti