Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Cerere de instituire a privilegiului constructorului
27.01.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, într-un litigiu desfăşurat sub imperiul vechiului Cod Civil, că în conformitate cu prevederile art. 1737 pct. 4 C. civ., privilegiul constructorului este o garanţie ce acordă creditorului un drept de preferinţă pentru încasarea creanţei faţă de toţi ceilalţi creditori chiar şi ipotecari. Înalta Curte a precizat, însă, că nu sunt întrunite condiţiile pentru instituirea privilegiului constructorului în cazul în care suma menţionată pentru instituirea acestuia nu este atestată de o expertiză imobiliară sau de vreun alt titlu, recunoaşterea creanţei de către debitoare nefiind suficientă pentru constituirea lui, având în vedere dispoziţiile art. 1737 pct. 4 C. civ. care impun efectuarea unei expertize de către un expert numit de instanţă în termen de 6 luni de la terminarea lucrărilor. (Decizia nr. 3099 din 8 octombrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect instituire privilegiu constructor şi înscrierea acestuia în cartea funciară)

Corina CIOROABĂ

Notă: Art. 1869 din noul Cod Civil instituie asupra lucrării un drept de ipotecă legală în favoarea antreprenorului, pentru garantarea plăţii preţului datorat pentru lucrare.
De asemenea, în art. 2386 pct. 6 din noul Cod Civil se precizează că, în afara altor cazuri prevăzute de lege, beneficiază de ipotecă legală: ”arhitecţii şi antreprenorii care au convenit cu proprietarul să edifice, să reconstruiască sau să repare un imobil, asupra imobilului, pentru garantarea sumelor datorate acestora, însă numai în limita sporului de valoare realizat”.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti