Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
2 comentarii

Jurist român premiat în cadrul Conferinței Internaționale Computers, Privacy and Data Protection
27.01.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Gabriela ZANFIR, colaborator JURIDICE.ro, a câștigat premiul Junior Scholar Award 2014 pentru lucrarea ”Tracing the right to be forgotten in the short history of data protection law: The “new clothes” of an old right” (Urmărind dreptul de a fi uitat în istoria scurtă a protecţiei datelor. „Hainele noi” ale unui drept vechi), prezentată în cadrul celei de a 7-a ediții a Conferinței Internaționale Computers, Privacy and Data Protection, ce a avut loc la Bruxelles, Belgia, pe 24 ianuarie 2014.

În fiecare an, în Bruxelles, CPDP adună factori de decizie, membri ai mediului academic, informaticieni, consultanţi, profesionişti din practică şi activişti din întreaga lume pentru a schimba idei şi a discuta problemele curente din domeniul tehnologiei informaţiilor, vieţii private, protecţiei datelor şi dreptului.

CPDP 2014 este cea mai mare ediţie de până acum a conferinţei, propunând 40 de paneluri şi workshopuri, precum şi multiple evenimente adiacente.

Despre premiu: Premiul Junior Scholar Award este un premiu nou acordat în cadrul CPDP, cu sprijinul generos al Google. Lucrarea câştigătoare este selectată dintre lucrările care au fost scrise de tineri cercetători şi care au fost deja selectate pentru a fi prezentate în cadrul conferinţei, în urma Call-ului general CPDP pentru lucrări ştiinţifice. Juriul este format din Ronald Leenes, University of Tilburg (NL), Bert-Jaap Koops, University of Tilburg (NL), Jess Hemerly, Google (US), Mariachiara Tallachini, EC-JRC (IT) and Chris Jay Hoofnagle, UC Berkeley (US). Premiul recunoaşte rezultate remarcabile în domeniul protecţiei datelor personale şi vieţii private.

Cu ocazia câștigării premiului, Gabriela Zanfir a declarat: ”Primirea acestei distincţii este o onoare extraordinară pentru mine, cu atât mai mult cu cât vin dintr-un sistem de drept în care nu există o cultură a dreptului protecţiei datelor personale în special, şi nici o cultură a dreptului tehnologiei informaţiei în general, iar ”competitorii” mei au venit din sisteme de drept în care proiectele de cercetare în domeniu sunt finanţate substanţial. Sper ca, în curând, facultăţile de drept din România să acorde o atenţie sporită acestui domeniu, pentru ca ulterior această atenţie să se propage şi în practică.”

Lucrarea analizează dreptul de a fi uitat, inclus de Comisia Europeană în proiectul de regulament privind protecţia datelor personale ce se află în plin proces de adoptare la nivelul UE. ”Dreptul de a fi uitat” a generat numeroase controverse, comentatorii americani fiind principalii critici ai ideii ca persoanele să poată solicita ştergerea datelor lor personale prelucrate inclusiv în mediul digital, considerând că astfel va fi atins nepermis de mult dreptul la liberă exprimare, dar şi că obligaţiile operatorilor din mediul online sunt disproporţionate. Lucrarea descompune dreptul de a fi uitat în prerogativele care sunt, de fapt, conferite persoanelor şi arată că acestea deja există în dreptul UE într-o mare măsură, în Directiva 95/46, fiind cuprinse inclusiv în primele legi ce au reglemantat prelucrarea datelor personale în Europa în anii 70 şi 80. Mai mult, se arată în lucrare că obligaţia operatorilor de date de a informa terţii cu privire la solicitarea ştergerii datelor este o obligaţie de mijloace, şi nu una de rezultat. Într-o altă secţiune a lucrării, este analizată balanţa dintre dreptul de a fi uitat, ca prerogativă a dreptului la protecţia datelor personale, şi dreptul la liberă exprimare, ţinând cont de experienţa din instanţele americane şi europene deopotrivă, arătându-se că există premise puternice ca această balanţă să rămână echilibrată.

În prezent, Gabriela Zanfir este cercetător independent. A terminat doctoratul la Universitatea din Craiova în 2013, susţinând teza „Drepturile persoanelor cu privire la protecţia datelor personale”. În luna martie va începe un stagiu la Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor, în Bruxelles.

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Jurist român premiat în cadrul Conferinței Internaționale Computers, Privacy and Data Protection”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  key-words: cercetător independent. Adică cam greu să te angajezi în România.

  • Florin-Iulian HRIB spune:

   Mai corect spus: „adică cam” (cacofonie intentionata) FOARTE GREU sa te angajezi in Romania. 🙁 Pina si avocatii „mor de foame” in tara noastra, fiind exclusi pe banda rulanta de barouri pt neplata taxelor…

   De fapt, chiar statul pune, mai nou, bete in roate cetatenilor care isi cauta un loc de munca. De pilda, incepind cu anul 2014, ANOFM si-a schimbat radical site-ul, facindu-l practic inutilizabil. Toate modificarile operate pe site-ul agentiei nationale de ocupare a fortei de munca au darul sa descurajeze cetatenii, nicidecum sa-i ajute in cautarea unui loc de munca. Asadar, inca o institutie de stat care maninca banii publici degeaba!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.