Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Omor calificat şi tentativă la omor calificat. Arestare preventivă


27 ianuarie 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

PICCJ. Omor calificat şi tentativă la omor calificat. Arestare preventivă.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului D.I. (reţinut) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi tentativă la omor calificat.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis propunerea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În seara zilei de 21 noiembrie 2005, fiind în incinta cabanei de la propria stână, inculpatul l-a ucis prin sugrumare pe angajatul său, M.I., pentru a nu-i mai plăti suma de patru milioane lei vechi, reprezentând preţul serviciilor prestate de către victimă ca cioban.
Ulterior, atât imediat după comiterea faptei, cât și în dimineața zilei următoare, inculpatul a întreprins acțiuni menite a ascunde comiterea faptei, încercând să conducă și martorii, dar și organele de anchetă pe niște piste false, sugerând că partea vătămată s-a asfixiat cu un bol alimentar, ori a fost ucisă de cineva care a pătruns, fără drept, în cabană.
Raportul de necropsie a concluzionat că moartea victimei a fost violentă și s-a produs ca urmare a asfixiei mecanice, care a condus la insuficiență respiratorie.
Totodată, din probele administrate în cauză a rezultat faptul că anterior inculpatul a mai comis şi o tentativă de omor calificat, constând în aceea că, la data de 30 ianuarie 2001, a lovit în mod repetat cu o măciucă de corn (lemn de esenţă foarte tare) peste umerii, spatele şi în direcţia capului părţii vătămate D.T., pe care aceasta şi l-a apărat cu braţele, cu consecinţa fracturării cominutive a antebraţului său drept. Astfel, la 10 minute după plecarea turmei din stâna din cartierul Valea Pietrii, bănuind că animalele au fost lăsate nesupravegheate de către partea vătămată, inculpatul s-a înarmat şi a pândit victima circa 2 ore pe islazul dintr-un cătun, suburbie a oraşului Urlaţi. Partea vătămată a reuşit să se salveze, scăpând de agresor prin fugă.
Fapta a fost comisă în contextul în care inculpatul îi mai aplicase alte corecţii prin violenţă fizică părţii vătămate D.T., nemulţumit de modul în care presta munca la stână.

Expertiza medico-legală întocmită în cauză a stabilit că leziunile s-au putut produce prin lovire cu/de un corp, fiind necesare pentru vindecare 40-45 zile de îngrijiri medicale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii