RRDE nr. 1/2014: Compatibilitatea cu drepturile fundamentale a sistemului UE de executare a dreptului concurenţei, în care Comisia Europeană acţionează atât ca anchetator, cât şi ca decident în primă instanţă | Wouter P.J. WILS
29 ianuarie 2014 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Ulterior hotărârilor Jussila şi Menarini, în prezent este clar în întregime că art. 6 CEDO, astfel interpretat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, nu oferă vreun temei pentru abandonarea sistemului, astfel instituit prin Regulamentul nr. 17 şi menţinut în temeiul Regulamentului nr. 1/2003, în care Comisia Europeană atât anchetează încălcările suspectate ale interdicţiilor în domeniul dreptului concurenţei, cuprinse la art. 101 şi 102 TFUE, cât şi adoptă decizii care constată atari încălcări, care dispun încetarea lor şi care impun amenzi.
Art. 6 alin. (1) CEDO şi art. 47 din cartă, care pune în executare în dreptul UE protecţia acordată prin art. 6 alin. (1) CEDO, impun totuşi ca Tribunalul, atunci când controlează deciziile Comisiei Europene, să exercite competenţa de fond. Ceea ce este decisiv este dacă Tribunalul exercită în fapt competenţă de fond, iar nu declaraţii generale pe care instanţele le pot face în privinţa propriilor puteri. Este important totuşi ca Tribunalul să fie perceput a exercita competenţa de fond. Pentru acest motiv, ar trebui evitate declaraţii generale, de natură să inducă în eroare.
Împrejurarea că CEDO şi dreptul UE permit Comisiei Europene să acţioneze atât ca anchetator, cât şi ca decident în primă instanţă nu înseamnă, desigur, că Comisia este liberă să se complacă într-o propensiune acuzatorie. O serie de mecanisme interne de control reciproc şi de echilibru şi de garanţii procedurale se aplică procedurii administrative a Comisiei, dovedindu-şi în mod regulat utilitatea lor. Aceasta nu reduce totuşi nevoia unui control complet al Tribunalului, atunci când este cerut de către întreprinderile vizate. Într-adevăr, mecanismele interne de control reciproc şi de echilibru şi garanţiile procedurale îşi derivă efectivitatea lor deplină tocmai din posibilitatea unui control complet subsecvent exercitat de Tribunal.
*** Articolul, purtând titlul „The compatibility with fundamental rights of the EU antitrust enforcement system in which the European Commission acts both as investigator and as first-instance decision maker”, va fi publicat în World Competition, vol. 37, nr. 1, martie 2014, şi se republică în traducere cu acordul autorului său, căruia colegiul de redacţie al R.R.D.E. îi mulţumeşte. [Traducere de Mihai Banu.]
Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU
Redactor şef RRDE
Super articol! Cand mi-am facut lucrarea de master sub indrumarea judecatorului cipriot de la Tribunalul UE, am pus in discutie chiar teoriile domnului profesor WILS. Sa nu uitam ca dansul a lucrat pentru Comisia Europeana, chiar la departamentul de concurență si daca nu ma insel, nu este primul articol scris pe aceasta tema. Multumesc RRDE pentru traducerea in romana si voi cumpara si cartea in engleza!