Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

RRDE nr. 1/2014: Compatibilitatea cu drepturile fundamentale a sistemului UE de executare a dreptului concurenţei, în care Comisia Europeană acţionează atât ca anchetator, cât şi ca decident în primă instanţă | Wouter P.J. WILS


29 ianuarie 2014 | Daniel-Mihail ȘANDRU
Secţiuni: Concurență, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Ulterior hotărârilor Jussila şi Menarini, în prezent este clar în întregime că art. 6 CEDO, astfel interpretat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, nu oferă vreun temei pentru abandonarea sistemului, astfel instituit prin Regulamentul nr. 17 şi menţinut în temeiul Regulamentului nr. 1/2003, în care Comisia Europeană atât anchetează încălcările suspectate ale interdicţiilor în domeniul dreptului concurenţei, cuprinse la art. 101 şi 102 TFUE, cât şi adoptă decizii care constată atari încălcări, care dispun încetarea lor şi care impun amenzi.

Art. 6 alin. (1) CEDO şi art. 47 din cartă, care pune în executare în dreptul UE protecţia acordată prin art. 6 alin. (1) CEDO, impun totuşi ca Tribunalul, atunci când controlează deciziile Comisiei Europene, să exercite competenţa de fond. Ceea ce este decisiv este dacă Tribunalul exercită în fapt competenţă de fond, iar nu declaraţii generale pe care instanţele le pot face în privinţa propriilor puteri. Este important totuşi ca Tribunalul să fie perceput a exercita competenţa de fond. Pentru acest motiv, ar trebui evitate declaraţii generale, de natură să inducă în eroare.

Împrejurarea că CEDO şi dreptul UE permit Comisiei Europene să acţioneze atât ca anchetator, cât şi ca decident în primă instanţă nu înseamnă, desigur, că Comisia este liberă să se complacă într-o propensiune acuzatorie. O serie de mecanisme interne de control reciproc şi de echilibru şi de garanţii procedurale se aplică procedurii administrative a Comisiei, dovedindu-şi în mod regulat utilitatea lor. Aceasta nu reduce totuşi nevoia unui control complet al Tribunalului, atunci când este cerut de către întreprinderile vizate. Într-adevăr, mecanismele interne de control reciproc şi de echilibru şi garanţiile procedurale îşi derivă efectivitatea lor deplină tocmai din posibilitatea unui control complet subsecvent exercitat de Tribunal.

*** Articolul, purtând titlul „The compatibility with fundamental rights of the EU antitrust enforcement system in which the European Commission acts both as investigator and as first-instance decision maker”, va fi publicat în World Competition, vol. 37, nr. 1, martie 2014, şi se republică în traducere cu acordul autorului său, căruia colegiul de redacţie al R.R.D.E. îi mulţumeşte. [Traducere de Mihai Banu.]

Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU
Redactor şef RRDE

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 years ago

Super articol! Cand mi-am facut lucrarea de master sub indrumarea judecatorului cipriot de la Tribunalul UE, am pus in discutie chiar teoriile domnului profesor WILS. Sa nu uitam ca dansul a lucrat pentru Comisia Europeana, chiar la departamentul de concurență si daca nu ma insel, nu este primul articol scris pe aceasta tema. Multumesc RRDE pentru traducerea in romana si voi cumpara si cartea in engleza!

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro