Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

RRDE nr. 1/2014: Interiorul şi exteriorul Curţii: Explorarea legitimităţii externe şi interne a Curţii Europene de Justiţie | Koen LENAERTS


30 ianuarie 2014 | Daniel-Mihail ȘANDRU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Obiectivul contribuţiei de faţă este de a explora legitimitatea externă şi internă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) atunci când aceasta din urmă interacţionează cu legiuitorul UE, statele membre şi instanţele naţionale. Întemeindu-se pe studierea jurisprudenţei recente, această contribuţie susţine aprecierea potrivit căreia, în calitate de arbitru constituţional, CEJ îşi ia în serios rolul, şi anume, acela de a urmări să atingă echilibrul impus de supremaţia dreptului între diferitele interese în cauză într-un sistem de guvernare pe mai multe niveluri. Acest tip de analiză nu urmăreşte să apere fiecare hotărâre a CEJ de critică în privinţa soluţiei şi/sau argumentaţiei sale, ci are rolul de a sublinia că CEJ încearcă să atingă o coerenţă globală în procesul de adoptare a deciziilor judecătoreşti, ca temei al legitimităţii sale.

*** Articolul, purtând titlul “The Court’s Outer and Inner Selves: Exploring the External and Internal Legitimacy of the European Court of Justice”, a fost publicat în volumul Maurice Adams, Henri de Waele, Johan Meeusen şi Gert Straetmans (ed.), Judging Europe’s Judges. The Legitimacy of the Case Law of the European Court of Justice, Hart Publishing, Oxford şi Portland, Oregon, 2013, p. 13-60 şi se republică în traducerea lui Mihai Banu cu acordul autorului său, precum şi al editurii, cărora colegiul de redacţie al R.R.D.E. le mulţumeşte.

Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU
Redactor şef RRDE

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii