Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

RRDE nr. 1/2014: Interiorul şi exteriorul Curţii: Explorarea legitimităţii externe şi interne a Curţii Europene de Justiţie | Koen LENAERTS
30.01.2014 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Obiectivul contribuţiei de faţă este de a explora legitimitatea externă şi internă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) atunci când aceasta din urmă interacţionează cu legiuitorul UE, statele membre şi instanţele naţionale. Întemeindu-se pe studierea jurisprudenţei recente, această contribuţie susţine aprecierea potrivit căreia, în calitate de arbitru constituţional, CEJ îşi ia în serios rolul, şi anume, acela de a urmări să atingă echilibrul impus de supremaţia dreptului între diferitele interese în cauză într-un sistem de guvernare pe mai multe niveluri. Acest tip de analiză nu urmăreşte să apere fiecare hotărâre a CEJ de critică în privinţa soluţiei şi/sau argumentaţiei sale, ci are rolul de a sublinia că CEJ încearcă să atingă o coerenţă globală în procesul de adoptare a deciziilor judecătoreşti, ca temei al legitimităţii sale.

*** Articolul, purtând titlul “The Court’s Outer and Inner Selves: Exploring the External and Internal Legitimacy of the European Court of Justice”, a fost publicat în volumul Maurice Adams, Henri de Waele, Johan Meeusen şi Gert Straetmans (ed.), Judging Europe’s Judges. The Legitimacy of the Case Law of the European Court of Justice, Hart Publishing, Oxford şi Portland, Oregon, 2013, p. 13-60 şi se republică în traducerea lui Mihai Banu cu acordul autorului său, precum şi al editurii, cărora colegiul de redacţie al R.R.D.E. le mulţumeşte.

Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU
Redactor şef RRDE

 


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.