Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

RRDE nr. 1/2014: Interiorul şi exteriorul Curţii: Explorarea legitimităţii externe şi interne a Curţii Europene de Justiţie | Koen LENAERTS
30.01.2014 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Secţiuni: CJUE, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Obiectivul contribuţiei de faţă este de a explora legitimitatea externă şi internă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) atunci când aceasta din urmă interacţionează cu legiuitorul UE, statele membre şi instanţele naţionale. Întemeindu-se pe studierea jurisprudenţei recente, această contribuţie susţine aprecierea potrivit căreia, în calitate de arbitru constituţional, CEJ îşi ia în serios rolul, şi anume, acela de a urmări să atingă echilibrul impus de supremaţia dreptului între diferitele interese în cauză într-un sistem de guvernare pe mai multe niveluri. Acest tip de analiză nu urmăreşte să apere fiecare hotărâre a CEJ de critică în privinţa soluţiei şi/sau argumentaţiei sale, ci are rolul de a sublinia că CEJ încearcă să atingă o coerenţă globală în procesul de adoptare a deciziilor judecătoreşti, ca temei al legitimităţii sale.

*** Articolul, purtând titlul “The Court’s Outer and Inner Selves: Exploring the External and Internal Legitimacy of the European Court of Justice”, a fost publicat în volumul Maurice Adams, Henri de Waele, Johan Meeusen şi Gert Straetmans (ed.), Judging Europe’s Judges. The Legitimacy of the Case Law of the European Court of Justice, Hart Publishing, Oxford şi Portland, Oregon, 2013, p. 13-60 şi se republică în traducerea lui Mihai Banu cu acordul autorului său, precum şi al editurii, cărora colegiul de redacţie al R.R.D.E. le mulţumeşte.

Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU
Redactor şef RRDE

 

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti