Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete
4 comentarii

Ministerul Justiției lucrează în această noapte la modificarea Noului Cod de procedură penală. UPDATE
31.01.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

31 ianuarie 2014: Robert Cazanciuc, ministrul justiției, a declarat că încă se lucrează la propunerile de la CSM, urmând ca documentul să fie trimis mai târziu, potrivit Agerpres.ro.

30 ianuarie 2014: Robert Cazanciuc, ministrul justiției, a declarat, la finalul ședinței CSM, că va redacta proiectul de act normativ privind unele clarificări referitoare în special la noul Cod de procedură penală și că speră să fie finalizat joi seară sau cel târziu vineri dimineață, potrivit Agerpres.ro.

Cu privire la solicitarea de a se promova un act normativ, în special la procedură penală, de natură a aduce clarificări pentru ceea ce va intra în vigoare de la 1 februarie, ministrul a afirmat: ”Voi redacta acum proiectul de act normativ și îl voi înainte de îndată Guvernului pentru decizie. (…) O să decidem sub ce formă va fi acest proiect. (…) Sper să fie gata în această seară sau cel târziu mâine dimineață”.

Robert Cazanciuc a continuat prin a susține că: ”Judecătorii și procurorii au maturitatea de a interpreta legea în așa fel încât ea să fie aplicabilă. Este vorba doar de a aduce anumite corelări, claritate, de natură a face lucrurile mai puțin interpretabile. Sigur, discutăm de un efort uriaș. Știți foarte bine că una dintre principalele probleme ale sistemului o reprezintă practica neunitară. Nu o să rezolvăm acum practica neunitară. Ea va exista în continuare. De aceea trebuie să întărim rolul Curții supreme, acela de unificator al practicii judiciare. De aceea încercăm și astăzi soluții de natură a avea cât mai puțină practică neunitară în sistem”.

Ministrul a dat asigurări că cele două coduri vor intra în vigoare sâmbătă, 1 februarie 2014, și a continuat prin a explica: ”Nu se modifică Codul penal. Propunerile venite și astăzi sunt referitoare la Codul de procedură penală și legea de punere în aplicare. Codul penal a fost asumat în 2009, reasumat în 2012. Nu putem interveni. Comisiile care lucrează în penitenciare de două luni de zile pentru legea mai favorabilă au lucrat pe coduri așa cum sunt publicate, nu putem interveni pe Codul penal acum. (…) Magistrații au participat la elaborarea procesului legislativ referitor la Codul penal. Și-au spus opinia. (…) Sigur, poate și eu sunt de acord cu ceea ce spun judecătorii și procurorii pe anumite tipuri de infracțiuni. Putem să facem acest lucru printr-un proiect de lege, care să necesite o dezbatere în Parlament, împreună cu judecătorii și procurorii, unde să explice foarte clar de ce au anumite opinii. Nu putem să ne asumăm acest lucru fără o dezbatere serioasă a unor chestiuni asumate de două ori de Parlamentul României”.

Robert Cazanciuc a declarat că nu există un capitol privitor la interceptări și că modificările sunt de natură a nu crea blocaje, urmând ca în timp să se completeze prevederile în funcție de necesități.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti