Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Motivele pentru care trebuie amânată intrarea în vigoare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală


31 ianuarie 2014 | Maria-Nicoleta ANDREESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Opinii

APADOR-CH solicită amânarea intrării în vigoare a codurilor în materie penală și cere autorităților ca în loc de extinderea posibilităților de interceptare a convorbirilor telefonice să fie înlăturate infracțiunile greșit introduse în noul Cod penal.

1. APADOR-CH consideră că noul Cod de procedură penală permite interceptarea convorbirilor telefonice și înainte de înștiințarea suspecților.

APADOR-CH  reafirmă că anchetarea infracțiunilor nu trebuie să se rezume sau să se axeze pe interceptări telefonice, întrucât astfel se ajunge la o încălcare gravă și necontrolabilă a vieții private.

În acest sens, asociația consideră ca necesară prevederea din noul Cod de procedură penală în sensul că suprevagherea tehnică a persoanelor (care include și interceptarea convorbirilor telefonice) se poate dispune numai după începerea urmăririi penale.

Asociația consideră ca nejustificate temerile exprimate în spațiul public de unele autorități în sensul că interceptările telefonice nu-și vor putea atinge scopul de a proba săvârșirea infracțiunilor în condițiile în care ele nu vor putea fi dispuse decât după înștiințarea suspecților că sunt urmăriți penal.

În realitate, articolul 307 din noul Cod de procedură penală prevede că persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, încadrarea juridică a acesteia și drepturile procesuale.

Deci, articolul 307 prevede expres că suspectul trebuie înștiințat cu privire la calitatea sa nu imediat ce a fost începută urmărirea penală, ci doar înainte de prima sa audiere. Or, termenul dintre începerea urmăririi penale și prima audiere a suspectului, termen care poate fi de 1-2 luni, este suficient pentru interceptarea comunicațiilor suspectului.

În consecință, APADOR-CH  își exprimă opoziția față de o eventuală modificare a noului Cod de procedură penală în sensul reintroducerii posibilității interceptării comunicațiilor mai înainte de începerea urmăririi penale.

2. În același timp, APADOR-CH constată lipsa de interes a autorităților de a remedia adevăratele deficiențe ale noilor reglementări penale, respectiv ale noului Cod penal (care ar trebui să intre în vigoare la 1 februarie 2014, împreună cu noul Cod de procedură penală).

În acest context, APADOR-CH dorește să reamintească faptul că, încă din anul 2009, când noul Cod penal se afla în faza de proiect, a atras public atenția asupra pericolului pentru libertatea presei pe care-l reprezintă noua infracțiune de „presiuni asupra justiţiei” (articolul 276 din noul Cod Penal).

APADOR-CH  a formulat în urmă cu mai mult de 4 ani, în lunile februarie și iunie 2009, comentarii și propuneri, pe care le-a transmis decidenților din structurile guvernamentale și parlamentare.

În aceste comentarii, APADOR-CH  a solicitat eliminarea din proiectul noului Cod Penal ainfracțiunii de presiuni asupra justitiei, care nu constituie lege previzibilă în sensul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, întrucât textul articolului 276 este redactat extrem de larg, vag, ambiguu şi permite săvârşirea de abuzuri prin care se va împiedica punerea în discuţia liberă a membrilor comunităţii a unor chestiuni de interes public privind buna funcţionare a autorităţilor publice.

Asociația a atenționat încă din luna februarie 2009 că articolul 276 instituie o protecţie excesivă  atât pentru judecător, cît mai ales pentru organele de urmărire penală în situaţia în care o persoană ar face, pe durata procedurii judiciare în curs „declaraţii publice” cu privire la săvârşirea de către aceştia „a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze” pentru a-i „influenţa sau intimida”. Asociaţia a precizat că un judecător nu poate şi nu trebuie să se lase influenţat sau intimidat de declaraţii – chiar şi publice – ale uneia din părţi. Iar în privinţa organelor de urmărire penală, este lesne de înţeles că nimeni nu va mai avea curajul să se plângă public împotriva unor abuzuri pe care acestea – în primul rând, poliţia – încă le mai comit pe durata cercetării penale.

În același comentarii, APADOR-CH a mai atras atenția și asupra pericolului pe care-l reprezintă pentru funcționarea normală a unui sistem democratic și următoarele infracțiuni, în modul deficitar în care au fost reglementate în noul Cod penal:
– Art. 271 – Obstrucţionarea  justiţiei
– Art. 277 – Compromiterea intereselor justiţiei
– Art. 278 – Incalcarea solemnitatii sedintei
– Art. 284 – Asistenţa şi reprezentarea neloială
– Art. 303 – Divulgarea informaţiilor secrete de stat.
– Art. 304 – Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice
– Art. 371 – Tulburarea ordinii şi liniştii publice
– Art. 405 – Propaganda pentru război
– Art. 407  – Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională
– Art. 434 – Sustragerea de la luarea în evidenţa militară.

Comentariile APADOR-CH  din lunile februarie și iunie 2009 pot fi consultate, integral aici şi aici.

APADOR-CH constată că decidenții politici, indiferent de culoarea politică dominantă, au manifestat consecvență doar în ignorarea sistematică a semnalelor critice ale societății civile.

În consecință, APADOR-CH solicită amânarea intrării în vigoare a noului Cod penal și, implicit, a noului Cod de procedură penală până la finele vacanței judecătorești, pentru remedierea deficiențelor semnalate.

Maria-Nicoleta ANDREESCU
Director Executiv APADOR-CH

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică