Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Contract de leasing cu clauză irevocabilă de vânzare


4 februarie 2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept comercial, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 27 din O.U.G. nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, societăţile comerciale care au în derulare contracte de locaţie de gestiune, de închiriere sau de asociere în participaţiune pot vinde sau încheia contracte de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare prin negociere directă cu locatarii sau asociaţii în situaţiile în care aceştia au făcut investiţii în activele pe care le utilizează. Înalta Curte a subliniat că această prevedere reprezintă legea specială în raport cu O.G. nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing. Prin urmare, Înalta Curte a reţinut că este legală hotărârea judecătoarească prin care se constată intervenită vânzarea-cumpărarea activului care a făcut obiectul unui contract de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare încheiat între părţi în temeiul dispoziţiilor O.U.G. nr. 88/1997, neputând fi primită susţinerea recurentei în sensul că prin hotărârea atacată i s-ar fi suplinit consimţământul la vânzare, deoarece, tot în temeiul legii speciale, transmiterea proprietăţii operează de drept la finalul duratei de leasing, consimţământul părţilor fiind necesar doar la momentul încheierii contractului de leasing. (Decizia nr. 3606 din 29 octombrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică