Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Contract de leasing cu clauză irevocabilă de vânzare
04.02.2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept comercial, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 27 din O.U.G. nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, societăţile comerciale care au în derulare contracte de locaţie de gestiune, de închiriere sau de asociere în participaţiune pot vinde sau încheia contracte de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare prin negociere directă cu locatarii sau asociaţii în situaţiile în care aceştia au făcut investiţii în activele pe care le utilizează. Înalta Curte a subliniat că această prevedere reprezintă legea specială în raport cu O.G. nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing. Prin urmare, Înalta Curte a reţinut că este legală hotărârea judecătoarească prin care se constată intervenită vânzarea-cumpărarea activului care a făcut obiectul unui contract de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare încheiat între părţi în temeiul dispoziţiilor O.U.G. nr. 88/1997, neputând fi primită susţinerea recurentei în sensul că prin hotărârea atacată i s-ar fi suplinit consimţământul la vânzare, deoarece, tot în temeiul legii speciale, transmiterea proprietăţii operează de drept la finalul duratei de leasing, consimţământul părţilor fiind necesar doar la momentul încheierii contractului de leasing. (Decizia nr. 3606 din 29 octombrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti