ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Gînduri din Sala pașilor pierduți… au trecut 60 de ani
31.01.2014 | Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Legea nr. 4 din 1953 – Codul Familiei – a fost publicată în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române nr. 1 din 4 ianuarie 1954 și a intrat în vigoare la 1 Februarie 1954 (art. 161).

Timp de peste 57 de ani Codul Familiei a ocrotit familia din perimetrul Statului Român.

Odată cu intrarea în vigoare a Codului Civil, la 1 Octombrie 2011, Codul Familiei a fost abrogat.

Astăzi, familia nu mai reprezintă obiectiv principal de ocrotire de către stat, iar interesul superior al minorului la acest moment nu mai este o prioritate a societății românești.

Abrogarea Codului Familiei are multiple semnificații negative din unghiul antropologiei juridice și a etnologiei juridice.

Destructurarea Familiei în lipsa unui cod coerent este o consecință urmărită de cei care au plasat în Codul Civil normele de familie, transformând relațiile de familie în relații mercantile.

Interesul superior al minorului este abandonat de Stat, în mâinile unor persoane private sau ale unor reprezentanți ai autorității locale, care nu gândesc în perspectivă, la copilul de astăzi, care este cetățeanul de mâine.

Prin abandonarea Codului Familiei se va ajunge în scurt timp la destructurarea Statului, fiindcă Familia este cea mai importantă celulă a unei societăți.

Îmi vine în minte o replică dintr-o piesă a lui William Shakespeare, MĂSURĂ pentru MĂSURĂLEGEA NU MURISE, DEȘI DORMEA.

Oare care va fi viitorul Familiei românești în deceniile care urmează? Dar viitorul copiilor de astăzi?
Este bine să reflectăm asupra valorilor sociale și naționale pe care trebuie să le ocrotim, una din ele fiind FAMILIA.
Destructurând familia, urmează destructurarea școlii naționale, destructurarea culturii naționale…

Av. doctor în științe juridice Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Gînduri din Sala pașilor pierduți… au trecut 60 de ani”

  1. Radu RIZOIU spune:

    Intelegand ingrijorarea domnului Consilier din perspectiva sociologica si antropologica (societatea consumerista risca sa subordoneze relatiile personale unei raportari patrimoniale in care statusul social devine o marfa), nu pot intelege argumentul legat de abrogarea Codului familiei…

    Argumentul pare a intra in zona juridica, iar argumentele juridice pledeaza impotriva sustinerilor autorului. Nu voi mentiona decat dispozitiile art. 104 alin. (1) (citit prin prisma art. 105) din Noul Cod civil, art. 133 NCC, art. 263 NCC si art. 396 alin. (1) NCC. In toate aceste texte se vorbeste tocmai despre principiul respectarii interesului (superior al) minorului. Cel putin din perspectiva normativa, deplangerea disparitiei Codului familiei pe acest subiect nu este justificata.

    Apoi, jurisprudenta a facut deja aplicarea „noului” principiu continut de aceste texte, pornind de la decizia 4/2013 a ICCJ pronuntata intr-un recurs in interesul legii si continuand cu decizii de speta (e.g. Curtea de Apel Iasi, sectia civila, decizia nr. 1847 din 5 decembrie 2012; Judecatoria sector 6 Bucuresti, sentinta nr. 2189/2012).

    Asadar, de la un singur text in Codul familiei (art. 14) avem acum un intreg principiu care „erupe” in variate forme in Noul Cod civil.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate